Nederland kiest
nieuws
hoofdpunten nieuwsoverzicht
Ex-lijsttrekker LN meldt Lijst Pim Fortuyn aan
15-02-2002
 
Ex-lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland heeft een verzoek ingediend bij de Kiesraad van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om zijn Lijst Pim Fortuyn te registreren. De Kiesraad besluit op 20 februari of de partij onder deze naam mag meedoen aan de verkiezingen. Fortuyn heeft nog geen namen bekend gemaakt van kandidaten voor de kieslijst.

Fortuyn bij de KiesraadDe deadline voor het aanmelden van partijen bij de Kiesraad valt op 18 februari. Fortuyn is dus nog ruim op tijd. De raad zal eerst bekijken of de namen van de aangemelde partijen niet te veel op andere namen lijken, of discriminerend zijn.

Op 21 februari wordt de voorlopige lijst bekend gemaakt van partijen die deelnemen aan de verkiezingen in mei. Burgers hebben dan nog een week de tijd om bezwaar te maken tegen de namen.

Hell of a job
Op 2 april moet moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren bij de Kiesraad. Fortuyn denkt nog wel even nodig te hebben om een kandidatenlijst rond te krijgen. "Het is een hell of a job, dat bij elkaar zoeken van kandidaten."

Daarnaast koste het tijd om geld bij elkaar te krijgen voor onder meer zijn verkiezingscampagne. Fortuyn liet zondag in Netwerk weten dat hij een "man zonder geld" was. De nieuwe partij heeft een stichting in het leven geroepen om fondsen te werven.

Gisteren werd bekend dat vijf geldschieters van Leefbaar Nederland, waaronder makelaar Harry Mens, beslag hebben laten leggen op de campagnekas van deze partij. Zij willen hun donaties terug, omdat die specifiek voor Fortuyn bedoeld waren.

Waarborgsom
Alleen al het registreren van de Lijst Pim Fortuyn kost het nodige. De lijsttrekker heeft vandaag een waarborgsom van 450 euro moeten betalen. Die krijgt hij terug als hij op 2 april zijn kandidatenlijst inlevert. Hij moet dan echter meteen een nieuwe waarborgsom van 11.250 euro overhandigen, die hij alleen terugkrijgt als hij bij de verkiezingen 75 procent haalt van de kiesdeler (afhankelijk van de opkomst).

De Lijst Pim Fortuyn is donderdag ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Het bestuur bestaat uit vier personen, Fortuyn is zelf voorzitter. Om aan de verkiezingen mee te kunnen doen moet de partij in alle 19 kiesdistricten dertig steunbetuigingen krijgen.

Pim Fortuyn besloot met een eigen lijst de verkiezingen in te gaan, nadat hij afgelopen zondag door het bestuur van Leefbaar Nederland aan de kant is geschoven. Aanleiding was een interview in de Volkskrant. Fortuyn had daarin onder meer gezegd dat er wat hem betreft geen asielzoeker meer Nederland in komt.

Ga terug

 
 
NOS nieuws NOVA Den Haag Vandaag zoeken stuur een e-mail naar: nederlandkiest@rtv.nos.nl
 
Sitetips AV-archief Den Haag Analyse Columns Stemwijzer De klas Het plein Uitslagen Kiezen Partijen Nieuws NOVA NOS