Nederland kiest
nieuws
hoofdpunten nieuwsoverzicht
Programma Fortuyn: geen extra geld voor zorg en onderwijs
12-03-02
 
Verslag NOS-Journaal
De puinhopen van 8 jaar Paars, volgens Fortuyn (NOVA)
Politiek redacteur Van Sloten: "Het is een verrijking van de Nederlandse politieke cultuur"

Zorg en onderwijs hoeven niet te rekenen op extra geld als Pim Fortuyn het voor het zeggen krijgt. Hij vindt dat scholen en ziekenhuizen de komende jaren eerst beter moeten gaan presteren en geldverspilling een halt toeroepen. Dit schrijft Pim Fortuyn in zijn boek 'De puinhopen van acht jaar Paars'. Fortuyn ziet dit boek als verkiezingsprogramma van zijn partij.

Aanvankelijk zou Fortuyn zijn boek pas donderdag officieel presenteren, maar door een fout van de drukker was zijn geschrift vandaag al te koop. De drukkerij was namelijk vergeten te vermelden dat de verkoop pas donderdag mocht beginnen. Het boek is in verschillende steden al uitverkocht en er ligt al een tweede druk van 12.000 exemplaren onder de drukpers.

Ook wat de WAO betreft stelt Fortuyn zich streng op. Alleen mensen die aan een medisch objectieve aandoening leiden zouden hier aanspraak op mogen maken. De ziekte moet bovendien verband houden met het werk. 'Aanstellers vliegen eruit', aldus Fortuyn. Patiënten die aan aids of kanker lijden, krijgen geen WAO meer, maar een bijstandsuitkering.

De twee paarse kabinetten liggen zwaar onder vuur in het boek/verkiezingsprogramma. Volgens Fortuyn heeft de politieke elite lak aan de democratie en de burger. Om te beginnen wil hij het kabinet terugbrengen tot zes ministers.

Fortuyn wil verder een algemene dienstplicht invoeren voor alle jongens en meisjes van ongeveer 18 jaar. De jongeren kunnen kiezen tussen militaire dienstplicht van twee jaar of sociale dienstplicht van een jaar. Fortuyn wil verder de Landmacht en de Luchtmacht opheffen. Het enige defensieonderdeel dat overblijft is de Marine. Een oud punt van Fortuyn dat hij weer ter sprake brengt is het sterk terugdringen van het aantal asielzoekers.
Ga terug

 
 
NOS nieuws NOVA Den Haag Vandaag zoeken stuur een e-mail naar: nederlandkiest@rtv.nos.nl
 
Sitetips AV-archief Den Haag Analyse Columns Stemwijzer De klas Het plein Uitslagen Kiezen Partijen Nieuws NOVA NOS