NOS SportAangepast

Hendriks: horen bij beste landen

Chef de mission Maurits Hendriks blikte zondag terug op de succesvolle Olympische Spelen voor Nederland. Met 24 plakken eindigde de Oranje-equipe op de vijfde plaats in de medaillespiegel. "We horen bij de beste landen van de wereld. Dat we zo dicht de bovengrens zouden halen, had ik niet verwacht", zei Hendriks.

Dat de Nederlandse schaatsers zo domineerden, bezorgt Hendriks geen kopzorgen. De kritieken waren dat het schaatsen geen toekomst meer zou hebben, omdat de andere landen de concurrentie niet meer aankunnen. "De rest van de wereld kijkt met ontzag en respect naar de prestatie van ons. Die geluiden komen alleen uit Nederland. We hebben voor het eerst goud op de 500 meter en ploegenachtervolging gepakt. Dat is heel bijzonder."

"Zo min mogelijk akkefietjes"

Toch waren er ook een paar akkefietjes de afgelopen twee weken. Zo kreeg shorttrackcoach Jeroen Otter veel kritiek toen hij na de gouden langebaanmedaille van Jorien ter Mors aangaf liever een shorttrackmedaille te willen.

"Het is niet handig dat je het afzet tegen een andere prestatie. Ik heb het daar nog wel met Jeroen over gehad. Je probeert altijd zo min mogelijk akkefietjes te hebben. De druk is groot en de vraag is dan: hoe gaan de mensen daarmee om?", aldus Hendriks, die vond dat het uiteindelijk wel meeviel. "Zowel Jeroen als Jorien heeft laten zien dat ze heel goed met de druk om kunnen gaan."

Hendriks baalde wel over de manier waarop Jorrit Bergsma zich uitsprak na zijn afmelding voor de ploegenachtervolging. "Het kan en mag dat je het ergens niet mee eens bent. Het is alleen zaak om dat ongenoegen binnenskamers te houden. Natuurlijk wil je voorkomen dat zoiets voor de finale uitlekt. Jorrit heeft zich laten verleiden om er toch iets over te zeggen. Dat wil je niet. Dat is jammer", zegt hij.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl