NOS SportAangepast

Duitse rodelaars troeven Oranje af

Dat Nederland het buitengewoon goed heeft gedaan bij het langebaanschaatsen mag duidelijk zijn. Liefst 67% van alle gouden schaatsmedailles ging naar ons land. Dat is een mooi percentage, maar niet zo hoog als Duitsland bij het rodelen. Onze oosterburen haalden daar op alle vier onderdelen (mannen, vrouwen, duo's en landenwedstrijd) het goud binnen.

Die 100% score van Duitsland is ongeëvenaard, de teamsporten curling en ijshockey buiten beschouwing gelaten. Canada was namelijk zowel bij de mannen als de vrouwen superieur in die teamsporten.

In totaal ging 64% van de schaatsmedailles naar Nederland. Bij geen enkele andere sport is de dominantie van één land zo groot. Noorwegen komt met 44% bij de Noordse combinatie nog het dichtst in de buurt.

Noorwegen en Zweden domineren langlaufen

Zweden en Noorwegen hengelden beiden 11 medailles (62%) binnen bij het langlaufen. Bij het biatlon was Noorwegen ook het meest succesvol met zes medailles, maar van echte dominantie van één land is geen sprake. In totaal haalden liefst 12 verschillende landen een medaille bij het biatlon.

Noord-Amerikaans feestje bij snowboarden en freestyle skiën

Biatlon is samen met snowboarden de sport met de meeste mondiale diversiteit. Ook bij het snowboarden keerden 12 landen met een medaille huiswaarts. De Verenigde Staten was het meest succesvol bij het snowboarden met 30% van de gouden medailles.

Een duidelijke Noord-Amerikaanse dominantie is er ook bij het freestyle skiën. Canada en de Verenigde Staten sleepten samen 16 van de 30 medailles binnen. Met vier gouden plakken voor Canada en drie voor de VS ging 70% van het goud naar Noord-Amerika.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl