NOS SportAangepast

Nederland sluit OS af als vijfde

Nederland is op de Olympische Spelen van Sotsji in het medailleklassement als vijfde geëindigd. In totaal pakte de Oranje-equipe acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons.

Ondanks het record van 24 medailles is de vijfde plek niet de hoogste notering die Nederland ooit behaalde in het landenklassement.

Dat was in 1972, toen Oranje als vierde eindigde op de Spelen in het Japanse Sapporo. Opvallend: Nederland eindigt boven Duitsland, dat evenveel gouden, maar één zilveren medaille minder oogstte.

Edwin van Calker was zondag op de slotdag van de Spelen de laatste Nederlander die in actie kwam. De bobsleepiloot kon zich met de viermansbob echter niet mengen in de strijd om het eremetaal.

Rusland bovenaan

De Rus Alkesandr Zoebkov bezorgde zijn land de dertiende gouden plak. De medaillespiegel was op dat moment al gewonnen door het gastland, door de gouden medaille die langlaufer Aleksander Legkov eerder op zondag pakte bij de 50 kilometer massastart.

Rusland sluit de Spelen in eigen land af met in totaal 33 medailles. Daarvan zijn er dertien van goud, elf van zilver en negen van brons. Noorwegen eindigt in het landenklassement als tweede met elf keer goud, vijf keer zilver en tien keer brons. Canada is de nummer drie met tien gouden, 10 zilveren en 5 bronzen plakken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl