NOS SportAangepast

Titel voor Legkov, Russisch podium

Aleksandr Legkov heeft de olympische titel op de 50 kilometer langlaufen veroverd. De Rus bleef zijn landgenoten Maksim Vylegzjanin en Ilja Tsjernooesov voor.

Er was een vroege vluchtpoging van de Fin Matti Heikkinen, maar toen die - met nog tien kilometer voor de boeg - was teruggepakt, bleven de favorieten bijeen in een omvangrijke kopgroep. Pas in de laatste kilometer kwam er tekening in de strijd.

Legkov ging aan kop en voelde de adem van Martin Johnsrud Sundby in zijn nek. De Noor wist niet door te drukken en zag op de laatste meters ook nog eens Vylegzjanin en Tsjernooesov voorbij komen. Er was een finishfoto nodig om de winnaar van het zilver aan te wijzen. Het verschil bedroeg 0,1 seconde.

Gebroken ski

Dario Cologna, die eerder goud won op de 15 kilometer klassieke stijl en de skiatlon, kon niet meedoen om de prijzen. De Zwitser brak in de slotfase een ski en was daardoor uitgeschakeld voor de strijd om het eremetaal.

De Noorse troef Petter Northug stelde met de achttiende plaats teleur. Hij moest bijna 45 seconden toegeven op het podium.

Het laatste langlaufonderdeel van deze Spelen raakte al voor de start een favoriet voor de zege kwijt. De Oostenrijker Johannes Dürr werd tijdens de Spelen betrapt op het gebruik van epo en door het Oostenrijkse olympisch comité naar huis gestuurd.

Rusland wint medailleklassement

Met zijn zege heeft Legkov Rusland aan zijn twaalfde gouden plak in Sotsji geholpen waardoor het gastland - met alleen nog de viermansbob en de ijshockeyfinale voor de boeg - niet meer van de eerste plaats van de medaillespiegel verdrongen kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl