NOS NieuwsAangepast

"Geen extra controle schaatsers"

"Het succes van de Nederlandse schaatsers komt niet uit het niets. Dan komt er in principe geen extra onderzoek", zegt Peter Van Eenoo. De Vlaamse wetenschapper ondersteunt het laboratorium in Moskou waar de dopingtests van de atleten in Sotsji worden geanalyseerd.

Tijdens de Olympische Spelen speculeerden Noorse media over dopinggebruik van de Nederlandse schaatsers, die veel medailles wonnen. Bij het laboratorium leidt zo'n prestatie niet tot argwaan, vertelt de Belgische dopingexpert aan verslaggever Mattijs van de Wiel.

"De Nederlandse schaatsploeg presteerde ook de afgelopen jaren heel goed. Bovendien worden de Nederlandse schaatsers al veel getest, omdat ze op EK's en WK's altijd goed scoren. Dan kom je sowieso in een testingpoule terecht."

Geraniumolie

Van de vijf sporters die in Sotsji betrapt werden op doping, testten er drie positief op gebruik van hetzelfde middel.

"Het gaat om methylhexanamine. Dat is een pepmiddel dat verkocht wordt als voedingssupplement, als geraniumolie om precies te zijn."

Intelligentietest

Hoewel lang niet altijd is terug te vinden wat de ingrediënten van zo'n supplement precies zijn, vindt Van Eenoo toch dat de sporters hun verstand moet gebruiken bij het gebruik ervan.

"Gebruik geen voedingssupplementen, tenzij ze van tevoren getest worden op verboden middelen. Een sporter die op de Spelen wordt betrapt op doping, heeft niet alleen de dopingtest, maar ook de intelligentietest niet doorstaan."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl