NOS SchaatsenAangepast

Mulder vs Mulder: galgje

Of het nu gaat om olympisch goud of om het spelprogramma Lingo, de broers Ronald en Michel Mulder zijn altijd bloedfanatiek. In de zestiende 'battle': galgje.

De spanning is te snijden in de Mulder Spelletjes Cup. De druk ligt bij Ronald, die moet winnen om een sudden death te ontlopen. Ook Michel voelt inmiddels het mes op de keel, nu zijn voorsprong is geslonken tot één punt. De lijst met topsporters die (vermoedelijk) een moord op hun geweten hebben is gelukkig niet lang, maar hun verhalen zijn zonder uitzondering opmerkelijk.

OJ Simpson

Een beroemd verhaal van een sporter die in een moordzaak verwikkeld raakte is dat van Rubin "Hurricane" Carter. De profbokser (middengewicht) zou in 1966 met een handlanger een automatisch geweer hebben leeggeschoten in de Lafayette Bar and Grill in New Jersey. Hoewel er nauwelijks bewijs was, werd Carter op basis van getuigenverklaringen aangewezen als dader en veroordeeld voor drievoudige moord. Het onrecht en de mogelijk racistische achtergronden daarvan inspireerde Bob Dylan in 1975 tot het lied 'Hurricane'. Tien jaar later werd "Hurricane" Carter alsnog vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Vrij? Oh nee, toch niet

Orenthal James Simpson, beter bekend als O.J., werd in 1994 wereldberoemd door met zijn witte busje aan de politie te willen ontsnappen. De gehele route tot aan zijn aanhouding was live op televisie. Na een lang proces werd Simpson vrijgesproken in de strafzaak, maar wél veroordeeld in het civielrechtelijke proces. Schuldig of niet, je zou verwachten dat Simpson sindsdien op zijn tellen zou passen. Niets is minder waar. In 2008 werd hij alsnog voor 33 jaar in het cachot gegooid. Niet voor de oude moordzaak, maar voor een roofoverval in Las Vegas.

En dan is er natuurlijk nog het curieuze proces van de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius. De Blade Runner, die aan zowel de olympische als de paralympische spelen in Londen deelnam, werd in 2013 gearresteerd nadat hij 's nachts zijn vriendin Reeva Steenbeek levenloos in de badkamer van zijn huis aantrof. De vraag of Pistorius al dan niet met voorbedachte rade de trekker overhaalde, is nu aan de rechter.

Stand

In extremis weet Ronald te ontsnappen aan de strop en trekt precies op het juiste moment de stand weer gelijk. De Mulder Spelletje Cup krijgt daardoor een verlenging. Stand is 8-8.

Een shoot-out. Of moeten we zeggen een dart-out. Ronald en Michel krijgen elk 9 pijlen en mogen het vanaf 2.37 meter uitvechten. Ronald blijkt in het darten een stuk beter te zijn dan Michel. En dus is hij de winnaar van de Mulder Spelletjes Cup. Namens iedereen bij de NOS; gefeliciteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl