NOS SportAangepast

Beste Winterspelen Oranje ooit

De 41 Nederlandse atleten hebben in Sotsji een recordaantal van 24 medailles gewonnen. Nederland won in totaal acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons.

Schaatsen

Vanzelfsprekend presteerde Nederland het beste op de schaatsbaan. 23 medailles werden gewonnen in de Adler Arena. Ireen Wüst neemt er daarvan vijf mee naar huis. Op elke afstand waar ze aan de start verscheen, won ze een medaille.

Van de tien schaatsmannen won alleen Mark Tuitert geen medaille. Bij de vrouwen bleven Antoinette de Jong, Annouk van der Weijden, Yvonne Nauta en Laurine van Riessen medailleloos.

Alles oranje

Vier van de tien schaatspodiums waren compleet oranje. Bij de mannen gebeurde dat op de 500, 5.000 en 10.000 meter. De 1.500 meter voor vrouwen werd in zijn geheel door de Nederlandse vrouwen gedomineerd.

Bij de mannen werd alleen de 1.500 meter door een buitenlander gewonnen (de Pool Zbigniew Bródka), bij de vrouwen waren op de 500 (de Zuid-Koreaanse Lee Sang-Hwa), 1.000 (de Chinese Zhang Hong) en 5.000 meter (de Tsjechische Martina Sábliková) de Nederlanders te snel af.

Van de dertig individuele medailles zijn er 21 door Nederlanders gewonnen. Dat is 70 %.

Ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging waren de Nederlandse vrouwen- en mannenploegen ook oppermachtig. De gouden medailles kwamen daar nooit in gevaar.

Shorttrack

Nederland won één medaille buiten de Adler Arena. Sjinkie Knegt pakte brons op de 1.000 meter shorttrack.

Een compleet overzicht van alle Nederlandse schaatsmedailles is online te vinden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl