NOS SportAangepast

Slalomtitel voor veteraan Matt

Mario Matt heeft de olympische titel veroverd op de slalom, het sluitstuk van het skiën in het Rosa Choetor Alpine Center. De 34-jarige Oostenrijkse veteraan bleef landgenoot en topfavoriet Marcel Hirscher over twee runs 0,28 voor.

Henrik Kristoffersen pakte het brons. Met zijn 19 jaar is hij de jongste medaillewinnaar ooit op dit onderdeel.

Matt veroverde dertien jaar geleden de wereldtitel op de slalom en herhaalde dat kunststukje in 2007. Op de Spelen van 2006 viel hij uit, in 2010 wist hij zich niet te kwalificeren. Na enkele magere jaren was hij begin 2013 terug met WK-brons, waarna hij half december 2013 zijn vijftiende wereldbekerzege boekte.

Kanshebbers falen in tweede run

In Sotsji zette de herboren Matt de kroon op zijn carrière. In de eerste run was hij het snelst en nam hij een forse voorsprong op de favorieten, onder wie Hirscher (negende op 1,28).

Hirscher liet na die eerste run weten dat dit zijn maximum was en dat het moeilijk voor hem zou worden. Niettemin zette hij, als eerste van de favorieten, een snelle tijd neer in de tweede run.

Vervolgens ging de ene na de andere kanshebber onderuit. Andre Myhrer, Jean- Baptiste Grange, Felix Neureuther, Alexis Pinturault en Ted Ligety (allen in de toptien na de eerste run) haalden geen van allen de finish. Matt deed dat wel; zijn zesde tijd was genoeg voor goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl