NOS SchaatsenAangepast

Kramer: niets tegen Bergsma

Wat bij de voorgaande twee Olympische Spelen faliekant mislukte, lukte Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen nu wel: Nederlands goud bij de ploegenachtervolging.

"In Turijn ging het niet goed. In Vancouver ging het niet goed. Ik ben blij dat het met deze twee wel lukt", was de nuchtere reactie van Sven Kramer, die met een luide vreugdekreet over de finish kwam. "De World Cups gingen onwijs goed, maar ik weet natuurlijk als geen ander dat het hier móet en hoe moeilijk dat is. Het is toch een andere ontlading als je met zijn drieën slaagt, dan wanneer je in je eentje over de finish komt."

Die vreugde had ook met zijn vieren gedeeld kunnen worden, maar Jorrit Bergsma trok zich vanochtend onverwacht terug. Kramer vond het besluit vooral spijtig: "Laat één ding duidelijk zijn: wij hebben niets tegen Bergsma, integendeel zelfs. Arie Koops is de bondscoach en die heeft voor deze opstelling gekozen."

Blokhuijsen: "gewoon kicken"

Ook voor Jan Blokhuijsen kwam het afzeggen van Bergsma als een verrassing: "Er was gewoon een goede sfeer. Ik begrijp niet waarom het gebeurd is, maar het is gebeurd." Hij reageerde uitgelaten op zijn eerste gouden medaille op de Olympisch Spelen. "Hier hebben we vier jaar naar toegewerkt, onze individuele programma's af en toe voor opzijgezet. Dan is het kicken om hier in de finale de beste race ooit neer te zetten."

De drie reden een nieuw olympisch record (3.37,71) en bleven de Zuid-Koreanen daarmee ruim drie seconden voor. De eerste ronden hielden ze echter gelijke tred: "We wisten dat de Koreanen hard van start zouden gaan. Maar ook dat wij de hele race vlak kunnen houden en in de laatste ronden twee of drie seconden kunnen terughalen."

Verweij: "hier doe je het voor"

Koen Verweij bleef daardoor ongeslagen als lid van de achtervolgingsploeg. Het goud ook voor hem een flinke pleister op de wonde. Op de 1.500 meter kwam hij drieduizendsten van een seconde tekort voor het goud. "Ik heb altijd in de winnende ploeg gezeten", beaamde Verweij. "Maar hier doe je het voor. Dat voelt echt supergoed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl