NOS SchaatsenAangepast

Vrouwen naar finale achtervolging

De Nederlandse vrouwen hebben in Sotsji de finale van de ploegenachtervolging bereikt. Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra waren Japan te snel af en zijn al verzekerd van een medaille op dit onderdeel.

In de kwartfinale kreeg Lotte van Beek nog de voorkeur boven Leenstra. Bondscoach Arie Koops had om tactische redenen een wissel doorgevoerd. Nederland bereikte zeer overtuigend de finale. In 2.58,43 werd er gefinisht. Japan (met Ayaka Kikuchi, Misaki Oshigirin, Nana Takagi) kwam bijna twaalf seconden later over de eindstreep.

Ook Polen naar finale

De andere halve finale ging tussen Rusland en Polen. De Poolse dames Katarzyna Bachleda Curus, Natalia Czerwonka en Luiza Zlotkowska wonnen in 3.00,60. Olga Graf, Jekaterina Sjichova en Joelija Skokova kwamen tekort (3.02,09) en strijden met Japan om het brons. De finale staat om 16.22 uur op het programma. De strijd om het brons is kort daarvoor.

De ploegenachtervolging is pas sinds de Spelen van 2006 een olympisch onderdeel. De Duitse vrouwen, die zich voor deze Spelen niet wisten te plaatsen, wonnen in 2006 en 2010. Nederland stelde met twee zesde plaatsen teleur bij de twee voorgaande Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl