NOS SportAangepast

Shiffrin grijpt goud op slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Sotsji de olympische titel op de slalom in de wacht gesleept. De pas 18-jarige Amerikaanse was na twee manches 0,53 sneller dan de Oostenrijkse Marlies Schild, die het zilver pakte. Het brons ging naar Schilds landgenote Kathrin Zettel.

Shiffrin legde de basis voor haar zege in de eerste run. Daarin was ze veruit het snelst. Slechts drie skiesters gaven minder dan een seconde toe. In de tweede run had de Amerikaanse genoeg aan de zesde tijd.

Marlies Schild had op de papperige sneeuw de zesde tijd laten noteren in de eerste run. De 32-jarige Oostenrijkse, die in 2006 (zilver en brons) en in 2010 (zilver) ook al een medaille greep, was echter supersnel in de tweede run en mocht lang hopen op de titel.

Schild zag zus Bernadette vervolgens uitvallen en Nastasia Noens, Tina Maze en Maria Höfl-Riesch te veel foutjes maken om haar tijd te bedreigen. De als laatste gestarte Shiffrin was ook in haar tweede manche verre van foutloos. De Amerikaanse tiener, die begon met een voorsprong van 1,34, kwam zelfs bijna ten val, maar hield toch genoeg over om de wereldkampioene van 2011 voor te blijven.

Shiffrin, de regerend wereldkampioene én leidster in de WB-stand slalom, is de jongste winnares ooit op de olympische slalom. Paoletta Magoni-Sforza uit Italië gleed in 1984 in Sarajevo als 19-jarige het snelst langs de kiepstangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl