NOS SportAangepast

Weer goud An, Knegt strandt

In Sotsji was hij al de beste op de 1.000 meter en hij schonk Rusland ook al brons op de 1.500 meter. Maar met zijn gouden medaille op de 500 meter voegde Viktor An een nieuw hoogtepunt toe aan zijn toch al imponerende carrière.

In de eindstrijd kwam hij vanuit de start in vierde en laatste positie te liggen. Een vijfde gouden plak leek ver weg voor de geboren Koreaan, die zich voor de Spelen van Sotsji tot Rus liet naturaliseren.

Maar in de laatste twee rondes vond An elk gaatje dat zijn concurrentie voor hem openliet en hij zoefde binnen- en buitenom naar de overwinning. Hij bracht zijn olympische totaal op vijf gouden en twee bronzen medailles. Met de kanttekening dat de 28-jarige An in Vancouver (2010) niet eens meedeed.

Knegt strandde in halve finales

Voor Sjinkie Knegt strandde het avontuur in de halve eindstrijd. Hij werd derde in zijn heat. Aanvankelijk ging de Fries, met zowel Nederlandse als Chinese voorouders, te snel van start en veroorzaakte een valse start. Bij de nieuwe poging nam hij geen risico, waardoor hij als vierde en laatste de eerste bocht in ging.

De achterstand maakte hij niet meer goed. Hij besloot het individuele toernooi met een achtste plaats op de 500 meter. Eerder in de week won hij brons op de 1.000 meter en werd hij twaalfde op de 1.500 meter.

Van der Wart

Freek van der Wart redde het niet in de derde heat van zijn kwartfinale. Hij ging onderuit, finishte als derde, maar het jury-oordeel was onverbiddelijk: alleen de eerste twee gaan door; géén ticket voor de halve eindstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl