NOS SportAangepast

Legende Bjørndalen blijft nuchter

In Noorwegen was hij al een levende legende, sinds deze week is hij dat ook in de rest van de wereld: biatleet Ole Einar Bjørndalen is de succesvolste olympische sporter aller tijden. Zoals het een echte Noor betaamt, blijft Bjørndalen daar nuchter onder.

Bjørndalen won woensdag met het Noorse team biatlongoud op het onderdeel gemengde estafette. Het was zijn achtste gouden medaille, waarmee hij zijn roemruchte landgenoot Bjørn Daehlie voorbij ging in de ranglijst van meest gedecoreerde olympische wintersporters.

Een vergelijking maken tussen Daehlie en zichzelf vindt Bjørndalen moeilijk: "Dat voelt een beetje raar, want hij is mijn grote voorbeeld. Ik ken Bjørn heel goed. Hij was ook actief in meerdere disciplines. Hij heeft een mooie succesvolle carrière gehad."

Bjørn Daehlie

Biatleet Daehlie haalde tussen 1992 en 1998 acht keer olympisch goud en vier keer zilver. Bjørndalen staat sinds woensdag op acht goud, vier zilver en één keer brons.

Volgens de beste wintersporter aller tijden komt dat mede doordat er tegenwoordig meer biatlondisciplines op de Spelen zijn, zoals de achtervolging, de massastart en, sinds Sotsji, de gemengde estafette. "We hebben nu meer wedstrijden, dus zijn er ook meer medailles te winnen. Maar het is leuk om hem te overtreffen, want we willen allebei de beste zijn", stelt Bjørndalen.

Voor de 40-jarige Noor zijn het de laatste Olympische Spelen. Met dertien olympische medailles, maar ook negentien wereldtitels en 94 wereldbekerzeges, neemt hij afscheid. "Ik heb een mooie carrière gehad en lang op het hoogste niveau gesport. En dan win ik ook nog eremetaal op mijn laatste Spelen. Super."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl