NOS SportAangepast

"Sjinkie is geen pannenkoek, hoor"

De Nederlandse shorttrackers hopen vrijdagavond een serieuze gooi te doen naar olympisch eremetaal. Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en 'afmaker' Sjinkie Knegt staan om 19.30 uur aan de start van de finale van de 5.000 meter aflossing.

"Het koningsnummer, met Nederland erin en ook nog als kanshebber op een plak van welke kleur dan ook. Fantastisch. Als liefhebber kijk ik hier al een jaar of drie naar uit", zegt voormalig shorttracktopper Cees Juffermans.

De eerste aansprekende zege van de aflossingsploeg staat hem nog helder voor ogen. "Bij een World Cup in Dordrecht waar ikzelf toernooidirecteur was. Het is een van de weinige momenten geweest waarop ik met tranen in de ogen heb gekeken naar andere sporters."

Moordend

Ook in Sotsji moeten de shorttrackers in staat worden geacht te stunten. Maar de concurrentie is moordend, met Amerika, Rusland en China voorop. Kazachstan, het vijfde land in de finale van de relay, lijkt zich niet te kunnen mengen in de strijd om de prijzen.

"In de breedte is Nederland het beste land", analyseert Juffermans. "Maar het komt vaak aan op de laatste rijders, die de laatste twee rondjes voor hun rekening nemen. En dan hebben de Amerikanen natuurlijk JR Celski, de wereldrecordhouder op de 500 meter en retesnel en heel behendig. Al rijdt hij nog wel eens op een blokje. En de Russen hebben natuurlijk Viktor An, de man met een raket op zijn rug."

Ook China heeft grote indruk gemaakt op Juffermans. "Die hebben het waanzinnig goed gedaan hier in Sotsji. Die hebben echt een stap gemaakt in vergelijking met de laatste World Cups."

"Niet op safe"

Sjinkie Knegt, al in het bezit van brons op de 1.000 meter en aan Nederlandse zijde de man die het moet afmaken, moet zich in dat geweld staande zien te houden. "Normaal gesproken is An de snelste. Maar Sjinkie is ook geen pannenkoek, hoor. Die rijdt ook zo verschrikkelijk hard. Op de EK was An nog duidelijk sterker en daar baalde Sjinkie zelf ook van."

In het ideale scenario heeft Oranje, dat in de halve finale als eerste over de streep ging, in de slotfase al een gaatje met de concurrentie geslagen, beaamt Juffermans. "Maar dat is waanzinnig lastig. Nederland moet de zwakke plek bij Rusland opzoeken en daar het verschil proberen te maken."

"Goud moet de drive zijn bij het ingaan van de finale. Want als je op safe gaat rijden, wordt misschien de concentratie wat minder en let je niet meer op de dingen waarop je móet letten. Maar deze ploeg rijdt elke race om te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl