NOS SportAangepast

Mulder vs Mulder: yahtzee

Of het nu gaat om olympisch goud of om het spelprogramma Lingo, de broers Ronald en Michel Mulder zijn altijd bloedfanatiek. In de veertiende 'battle': yahtzee.

Full house

Waar de naam yahtzee vandaan komt of wat het woord betekent? Geen idee. Wel is bekend dat het dobbelspelletje in de jaren vijftig in Amerika werd geïntroduceerd met een uitgebreide reclamecampagne. De regels van het spel bleken echter veel te ingewikkeld. Daarom besloot de spelletjesfabrikant om yahtzee-bijeenkomsten te organiseren bij de mensen thuis. Van deur tot deur, van gezin tot gezin, werd het dobbelspel een wereldwijd succes.

Yahtzee, kortom, is bij uitstek een familiespel. Een mooie aanleiding om het nog eens over olympische familiebanden te hebben. De boers Mulder zijn niet de enige tweeling op het olympische podium. Zo deed de Belgische atletiektweeling Jonathan en Kevin Borlée mee op de 400 meter in Londen, wonnen de tennisbroers Bob en Mike Bryan bij drie olympiades twee keer een medaille en roeiden Tycho en Vincent Muda in de Nederlandse lichte vier een olympische finale.

Three of a kind

Zeldzamer is de deelname van drie broers of zussen op dezelfde Olympische Spelen. In Sotsji waren er zelfs twee in deze categorie. De Nieuw-Zeelandse freestyleskiërs Jossi, Byron en Beau-James Wells kwamen uit op het onderdeel halfpipe.Twee broers haalden de finale, waarin Beau-James zesde werd en Jossi net naast het brons greep.

Nog mooier was het verhaal van de Canadese zusjes Dufour-Lapointe op de mogulpiste van Rosa Khutor.De oudste zus, Maxime (24) haalde de finale niet, maar zag wel haar zusjes naar het podium skiën. Het zilver was voor Chloé (22), het goud ging naar Justine (19).

Hollywoodsprookjes

Niet alle familiesprookjes eindigen in een happy end, ook niet in de Verenigde Staten. Zo hoopten vader en moeder Kessel ongetwijfeld op ijshockeygoud voor hun zoon én dochter. Donderdag greep dochter Amanda echter naast het goud, na een zenuwslopende finale tegen Canada. Vrijdag krijgt haar broer Phil nog wel de kans om dat recht te zetten in de halve finale tegen de Canadezen.

Of het verhaal van de Amerikaanse biatlon-zusjes Tracy en Lanny Barnes. Lanny, de oudste, was favoriet om zich te kwalificeren voor haar vierde Olympische Spelen. Alleen eindigde haar zusje Tracy bij kwalificatiewedstrijden in Italië voor haar, op de laatste plek die recht gaf op Sotsji. Kort daarna gaf Tracy haar startplek echter aan haar zus Lanny, die meer kans zou hebben op eremetaal. Een all-American story leek geboren en Hollywood wreef zich al in de handen bij het vooruitzicht om dit verhaal te mogen verfilmen.

Helaas eindigde Lanny op de 15 kilometer op een 64ste plaats.

Stand

Ronald en Michel gunnen elkaar heel veel, maar de kans op een mooie zege weggeven staat niet in het familiewoordenboek. Na vandaag heeft Ronald nog altijd kans om te zegevieren in de Mulder Spelletjes Cup. Stand is 8-6 voor Michel.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl