NOS SportAangepast

Weer goud ijshockeysters Canada

De ijshockeysters van Canada hebben voor de vierde keer op rij de olympische titel in de wacht gesleept. Aartsrivaal de Verenigde Staten werd in Sotsji in een dramatische finale na verlenging met 3-2 (0-0, 0-1, 2-1, 1-0) verslagen.

De twee sterkste ploegen van de wereld waren lange tijd aan elkaar gewaagd, creëerden nauwelijks kansen en overtalsituaties leverden ook al geen treffers op. De 1-0 van de VS na 31 minuten kwam dan ook uit de lucht vallen; Meghan Duggan vond met een venijnig schot de kruising.

Amerikaansen dicht bij titel

In de derde periode liep Canada, dat in de voorronde na een 0-2 achterstand met 3-2 gewonnen had, snel tegen een straf aan (Terra Watchorn) en de Amerikaansen profiteerden nu wel: Alex Carpenter passeerde goalie Shannon Szabados van dichtbij.

De VS hield vervolgens betrekkelijk eenvoudig stand totdat Brianne Jenner met minder dan vier minuten op de klok de spanning terugbracht. Canada haalde niet veel later Szabados van het ijs en mazzelde toen de VS bij een counter niet het lege doel vond maar de paal trof. In de laatste minuut viel de gelijkmaker van Marie-Philip Poulin, waarna er verlengd moest worden.

Kansen over en weer in overtime

In de verlenging, met vier speelsters per team op het ijs in plaats van vijf, joegen beide landen vol op olympisch goud. De VS kreeg daarin de overhand toen de Canadese Ward naar de strafbank moest. De Amerikaansen speelden de overtalsituatie echter slecht uit, want ze liepen zelf ook tegen een straf aan (Lamoereux). Met drie tegen drie verspeelde een Amerikaanse de puck, waarna Hilary Knight de Canadese Hayley Wickenheiser alleen met een overtreding van scoren kon afhouden.

Poulin opnieuw heldin van Canada

Dat bleek uitstel van executie voor de VS, want met een man meer op het ijs wist Canada goalie Jessie Vetter voor een derde keer te passeren. Poulin haalde de trekker over en net als vier jaar geleden in Vancouver nam ze twee treffers in de finale voor haar rekening. Canada verloor in februari 1998 voor het laatst een officieel duel (van de VS in de olympische finale van Nagano).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl