NOS SportAangepast

IJsprinsesje onder hoge druk

Door verslaggever Martijn Bink in Sotsji

Vijftien jaar is ze, net oud genoeg om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen: Julia Lipnitskaja.

Nadat het Russische ijshockeyteam woensdag werd uitgeschakeld, vestigden de Russen hun hoop op de jonge kunstrijdster. Anderhalve week geleden hielp ze het gastland aan de eerste gouden medaille met haar fenomenale optreden tijdens de landenwedstrijd.

"Onmogelijke opgave"

De druk om dat kunstje te herhalen bij de individuele wedstrijd is enorm. Het lijkt een bijna onmenselijke opgave voor een 15-jarige: het hoofd koel houden als er zoveel aandacht voor je is. Daarom besloot haar trainer om Julia na de landenwedstrijd terug te laten vliegen naar Moskou. Ver weg van het mediacircus in Sotsji trainde ze voor haar individuele wedstrijd.

Die individuele wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: de korte kür en de vrije kür. Toen Julia Lipnitskaja woensdagavond de ijsvloer betrad voor haar korte kür, ontploften de 12.000 toeschouwers in de schaatshal. Op de tribune zaten tientallen leeftijdsgenoten van het ijsprinsesje, zoals Julia door de Russische media wordt genoemd. Allemaal willen ze Julia Lipnitskaja zijn.

Val

Maar al na twee minuten spat de olympische droom van het pubermeisje uiteen. Door een technische fout komt ze ten val. Het publiek slaakt een kreet.

Julia herpakt zich op wonderbaarlijke wijze, maar ze staat op achterstand. Alleen als haar concurrenten grote fouten maken, maakt ze nog kans op een medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl