NOS SportAangepast

Bjørndalen in atletencommissie

Ole Einar Bjørndalen is één van de twee wintersporters die zijn gekozen in de atletencommissie van het IOC. De biatleet is sinds gisteren de atleet met de meeste medailles op de Winterspelen, dertien in totaal. De Canadese ijshockeyster Hayley Wickenheiser is de andere atleet die in de commissie gekozen is. Zij speelt vandaag de finale van het ijshockeytoernooi voor dames tegen de Verenigde Staten.

De deelnemers aan de Winterspelen konden kiezen uit negen atleten. Tachtig procent van de sporters in Sotsji brachten hun stem uit, een nieuw record. De atletencommissie bestaat sinds 1981. Het heeft als doel de verhouding tussen atleten en het IOC te bevorderen. De commissie bestaat uit zestien atleten die elk voor acht jaar zetelen. Tijdens elke Olympische Zomer- en Winterspelen kiezen de deelnemende atleten vier nieuwe leden in de commissie.

Gelauwerde atleten

Met de keuze voor Bjørndalen en Wickenheiser hebben de atleten voor twee vertegenwoordigers gekozen met een grote historie in de Olympische Spelen. Bjørndalen is bezig met zijn zesde Spelen, Wickenheiser is erbij sinds vrouwen- ijshockey olympisch werd in 1998. De eerste keer won ze zilver met het Canadese team, de afgelopen drie edities werd het goud. En daar komt vandaag dus nog een gouden of een zilveren plak bij voor de inmiddels 36-jarige ijshockeyster.

En ook Bjørndalen is nog niet klaar met zijn medaillejacht. Zondag staat nog de 4x7,5 kilometer estafette op het programma voor de Noren. Tijdens de sluitingsceremonie worden de twee nieuwe leden van de atletencommissie beëdigd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl