NOS NieuwsAangepast

Skiester Oekraïne verlaat Sotsji

Een skiester uit Oekraïne heeft besloten om de Olympische Spelen in Sotsji te verlaten. Bogdana Matsotska gaat weg vanwege het geweld tegen betogers in haar land. Ook haar vader, die ook haar coach is, vertrekt.

Matsotska zegt in een verklaring dat ze met hun vertrek protest aantekenen tegen president Janoekovitsj. Die heeft volgens hen alle hoop van Oekraïeners "in bloed gedoopt", in plaats van het conflict op te lossen.

"Uit solidariteit met de strijders die op de barricades staan op de Maidan (het centrale plein in Kiev, red.) en als protest tegen de onwettige acties tegen betogers, het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de president en zijn volgzame regering, weigeren we nog in actie te komen op de Spelen in Sotjsi", staat in een verklaring op de Facebookpagina van de vader.

Eenheid

Sergej Boebka, de voormalig polsstokhoogspringer die het Oekraïense olympische team in Rusland leidt, bevestigde tegen persbureau Reuters dat enkele atleten hebben besloten om naar huis te gaan. Zelf had hij zijn team gevraagd te blijven, als een teken van eenheid. Maar Boebka benadrukte ook dat iedereen zijn eigen afweging mag maken.

Maidan

De 24-jarige Matsotska werd 27e op de Super G en 45e op de reuzenslalom. Ze had ook nog mee kunnen doen op de slalom. Oekraïne heeft 43 atleten naar Sotsji gestuurd.

Gisteren kwamen in Kiev 26 mensen om het leven bij geweld tussen betogers en de oproerpolitie. Er werd later een bestand overeengekomen, maar dat lijkt niet te houden. Ook vandaag is geweld uitgebroken op de Maidan, het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de hoofdstad. Daarbij zouden opnieuw doden zijn gevallen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl