NOS SportAangepast

Kim leidt, Lipnitskaja valt

Bij het kunstrijden voor dames gaat Kim Yu-na na de korte kür aan kop. De 23-jarige Zuid-Koreaanse, die in Sotsji haar olympische titel verdedigt, heeft met 74,92 punten maar een kleine voorsprong op de Russin Adelina Sotnikova (74,64) en Carolina Kostner uit Italië (74,12).

Kim eindigde de afgelopen zeven jaar op alle grote evenementen waar ze actief was (de Spelen van Vancouver en zes WK-toernooien) op het podium. In 2009 en 2013 greep ze de wereldtitel.

Vorig jaar september liep ze in de training een voetblessure op, waardoor ze niet kon meedoen aan de grand prix-wedstrijden. Pas in december maakte ze haar rentree op de ijsbaan en in Sotsji werkt ze haar eerste grote wedstrijd af sinds de kwetsuur.

Teleurstelling

Kim zal donderdag in de vrije kür moeten afrekenen met Sotnikova en Kostner. De 17-jarige Russin is de nummer twee van de EK's van 2013 en 2014. De ervaren Kostner - 27 inmiddels - was vijf keer Europa's beste en werd wereldkampioene in 2012, toen Kim ontbrak. Olympisch succes bleef tot nu toe uit: negende in Turijn, zestiende in Vancouver.

Tot teleurstelling van de Russische toeschouwers ging het in de korte kür mis met Joelija Lipnitskaja. De 15-jarige publiekslieveling, sinds een maand Europees kampioene en imponerend tijdens de door het gastland gewonnen landenstrijd eerder deze Spelen, kwam tijdens haar kür ten val en staat met 65,23 vijfde.

Mao Asada, in 2010 goed voor olympisch zilver en tweevoudig wereldkampioene, zag haar kür de mist in gaan en staat zestiende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl