NOS SchaatsenAangepast

Wüst: meest onverwachte medaille

Het ene zilver is het andere niet. Na de teleurstelling van de 'verloren' 1.500 meter, was Ireen Wüst dolblij met een tweede plek op de 5.000 meter. In een rechtstreeks duel werd Wüst geklopt door Martina Sábliková, die haar titel verdedigde. Wüst reed met haar tijd (6.54,28) wel een persoonlijk record.

"Dit is wel de meest onverwachte medaille inderdaad", zei Wüst na haar race. "Ik heb er heel hard voor moeten knokken. Het was alles of niets."

"Gerard zei: ze komt eraan"

Wüst begon zoals gebruikelijk snel en verdedigde lange tijd een voorsprong op de Tsjechische. Op 4.200 meter kwam Sábliková langszij: "Stiekem had ik gehoopt dat Sábliková iets later zou komen en dat ik zou kunnen aanhaken. Op een gegeven moment hoorde ik van Gerard Kemkers: ze komt er aan. Toen was het erop en erover."

In de slotronden hield Wüst het verval knap binnen de perken. "In de ritten voor mij was het ook al heel hard gegaan. Ik wist dat ik een persoonlijk record moest rijden. Ik ben dolblij met zilver." Op het podium werd Wüst vergezeld door Carien Kleibeuker. "We wonen in dezelfde straat in Heerenveen, zijn praktisch buurvrouwen. Dat is wel heel leuk."

Zeven olympische medailles

Wüst schreef bovendien geschiedenis door als eerste Nederlandse wintersporter zeven olympische medailles te winnen. In Sotsji won ze goud op de 3.000 meter en zilver op de 1.000, 1.500 en 5.000 meter.

"Mijn Olympische Spelen zijn al geslaagd, maar het zou mooi zijn als we er in de ploegenachtervolging nog een plak aan toe kunnen voegen. Goud zou mooi zijn, ja. Daar gaan we wel voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl