NOS NieuwsAangepast

Geen rouwband sporters Oekraïne

Het IOC heeft de Oekraïense sporters verboden om tijdens de wedstrijden een rouwband te dragen. Dat zegt Sergei Bubka, hoofd van het olympisch comité van Oekraïne.

De sporters wilden met de rouwbanden hun landgenoten herdenken die zijn omgekomen bij de rellen in de hoofdstad Kiev. Maar volgens het IOC staan de regels dat niet toe.

Het IOC zegt de wensen van de Oekraïense sporters wel te begrijpen. Volgens de organisatie mogen atleten op alle andere gelegenheden hun gevoelens kenbaar maken, maar niet tijdens de wedstrijden.

Noren

Eerder verbood het IOC de Noorse cross-country skiërs om rouwbanden te dragen. De Noren wilden een omgekomen broer van een van de skiërs herdenken.

Geschokt door geweld

Bubka, de beste polsstokhoogspringer ooit, riep de strijdende partijen in Kiev te stoppen met het geweld. "Ik ben geschokt door het geweld. Ik wil alles doen wat ik kan om de boel te kalmeren en om de dialoog te starten." Voordat hij hoofd van het olympisch comité was was hij adviseur van president Janoekovitsj. Maar hij zegt nu neutraal te zijn en alleen te willen dat het geweld stopt.

De politieke onrust heeft zijn weerslag op de Oekraïense atleten. " Het is verschrikkelijk zwaar. We hebben allemaal familie thuis. Maar we willen doorgaan en een boodschap van dialoog overbrengen." Geen enkele atleet heeft Bubka tot nog toe gevraagd om naar huis te mogen. Oekraïne wordt in Sotsji vertegenwoordigd door 43 atleten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl