NOS SchaatsenAangepast

Mulder vs Mulder: mikado

Of het nu gaat om olympisch goud of om het spelprogramma Lingo, de broers Ronald en Michel Mulder zijn altijd bloedfanatiek. In de twaalfde 'battle': mikado.

De keizer van de sprint

De spanning is te snijden in de Mulder Spelletjes Cup. Niet zo handig bij een spelletje waar het aankomt op zelfbeheersing en fingerspitzengefühl.

Mikado ontleent zijn naam aan het Japanse woord voor keizer. En dan denken we natuurlijk meteen aan de enige echte keizer op de sprint: Hiroyasu Shimizu. Tussen 1996 en 2002 was de kleine Japanner (1,62 meter) de absolute alleenheerser op de kortste sprintafstand. De 1.000 meter was net iets te lang voor de rappe benen van de keizer. Daarom kwam hij nooit verder dan de tweede plaats bij het WK sprint.

Geen sprinter opende sneller dan Shimizu. Hij was in totaal ruim zeven jaar lang houder van het wereldrecord op de 500 meter. Voor de fenomenale 34,32, die hij in 2001 reed in Salt Lake City, ontving de keizer zelfs de Oscar Mathisen Trophy, oftewel de schaats-Oscar.

Olympische troon

De keizer nam vier keer deel aan de Olympische Spelen. Aan het begin van zijn loopbaan werd hij vijfde op de 500 meter in Lillehammer. In Salt Lake City (2002) perste hij er nog zilver uit, maar in Turijn (2006) was Shimizu duidelijk over zijn hoogtepunt heen (18de). De keizer kreeg maar één kans om zijn suprematie te gelde te maken: de Olympische Spelen in het Japanse Nagano.

Voorafgaand aan de Olympische Spelen van 1998 kreeg topfavoriet Shimizu de last van een hele natie op zijn schouders. Maar de keizer bezweek niet: op de 500 meter reed hij met een olympische record (35,59) soeverein naar het goud. Enkele dagen later reed de Japanner achter Ids Postma en Jan Bos ook nog naar het brons op de 1.000 meter. Ter vergelijking, de tijden van Shimizu in 1998 op de 500 meter waren in Sotsji goed geweest voor een 33ste plek.

Ronald de nieuwe keizer

Michel Mulder mag dan wel de opvolger zijn van Shimizu als olympisch kampioen op de 500 meter, het is Ronald die zich de regerend keizer op de sprint mag noemen. In februari 2011 won hij namelijk de sprintwedstrijdjes over 160 meter op de Amsterdamse Keizersgracht. Het leverde hem de titel Keizer van Amsterdam op. Gezien de huidige winter zal hij niet snel van die troon gestoten worden.

De stand is 7-5 in het voordeel van Michel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl