NOS SchaatsenAangepast

Bergsma pakt goud op 10 km

Jorrit Bergsma heeft in Sotsji verrassend en ten koste van favoriet Sven Kramer goud veroverd op de tien kilometer. De 28-jarige Fries kwam een rit voor Kramer op het ijs en verpulverde het baan- en olympische record met 12.44,45. Het bleek genoeg voor de olympische titel.

Kramer reed lange tijd onder het schema van Bergsma, maar op zes ronden voor het einde begon hij per ronde tijd toe te geven op diens schema. De 27-jarige TVM'er kwam in 12.49,02 over de finish. Net als vier jaar geleden, toen een foute wissel hem het goud kostte, eindigde de 10.000 meter voor Kramer derhalve in een teleurstelling.

De Jong pakt brons

Bob de Jong, de olympisch kampioen van 2006, reed niet de race zoals hij die gehoopt had te rijden. Zijn verval was groot en hij finishte uiteindelijk in 13.07,19, wat nog net genoeg voor een bronzen medaille. Na afloop werd zijn race nog doorgenomen door de scheidsrechters, omdat hij over een binnenlijn zou zijn gekomen met zijn schaats. Na een paar minuten kwam er voor De Jong een einde aan de knagende onduidelijkheid. Er volgde geen diskwalificatie en dat betekende voor De Jong zijn vierde olympische medaille.

Swings en Lee komen tekort

De olympisch kampioen van 2010, Lee Seung-hoon, kwam niet aan de tijd van De Jong. Hij werd vijfde in 13.11,68. Bart Swings leek lange tijd De Jong van het podium te houden door te gaan verrassen met een medaille.

De Belg reed een vlakke race en richtte zich op het schema van de Nederlander. Een medaille, het was zijn doel voor deze Spelen. De veelvoudig wereldkampioen inline-skaten redde het echter niet. Zijn laatste kans op eremetaal is op de ploegenachtervolging.

Voor het eerst in de geschiedenis deden er geen Noorse schaatsers mee aan de olympische 10.000 meter. Het leverde vanuit Noorwegen veel kritiek op. De Amerikaan Emery Lehman probeerde het wel. Met zijn zeventien jaar was hij de jongste deelnemer ooit op de 10.000 meter. Lehman debuteerde met een tiende plaats.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl