NOS SportAangepast

Letten verrassen, Russen ook door

In het ijshockeytoernooi hebben Letland, Tsjechië, Rusland en Slovenië via een tussenronde de kwartfinales bereikt.

Letland verrast vice-wereldkampioen

Vice-wereldkampioen Zwitserland nam roemloos afscheid van het toernooi. De Zwitsers bogen verrassend voor Letland. De Letten leidden vlak voor tijd met 2-1. De Zwitsers joegen wanhopig op de gelijkmaker, haalden in de slotfase zelfs goalie Jonas Hiller van het ijs, maar een minuut voor tijd vond Lauris Darzins het lege Zwitserse doel. In de kwartfinales wacht olympisch kampioen Canada.

Tsjechen te sterk voor buurman

Tsjechië hield buurman Slowakije uit de kwartfinales: 5-3. De Tsjechen kwamen in de tweede periode op 4-0 en het duel leek beslist. De Slowaken knokten zich terug tot 3-4 en hadden in slotfase een man meer op het ijs. Dat werden er zelfs twee toen goalie Jan Laco van het ijs werd gehaald. Met 40 seconden op de klok vond ook Tomas Plekanec het lege doel. De Tsjechen stuiten nu op de Verenigde Staten.

Slovenië was de sterkste in het duel van de ijshockeydwergen. De Slovenen wonnen hun play-off-wedstrijd van Oostenrijk met 4-0. Zij nemen het in hun kwartfinale op tegen wereldkampioen Zweden.

Rusland heeft goud als doel

De Russen wonnen moeizaam, maar wel met 4-0, van Noorwegen. Het thuisland was veroordeeld tot het spelen van een extra wedstrijd, omdat ze in de poulefase als tweede waren geëindigd achter de Verenigde Staten.

De Russen hebben als doel voor de Spelen goud bij het ijshockeytoernooi. Ze snakken naar de titel, want de laatste gouden medaille dateert alweer van 1992. Woensdag moet het thuisland het in de kwartfinales opnemen tegen Finland. De Scandinaviërs bereikten de kwartfinales als beste nummer twee uit de groepsfase. De wedstrijd begint om 19.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl