NOS SportAangepast

Tweede titel skiester Maze

Tina Maze heeft de olympische titel op de reuzenslalom toegevoegd aan haar erelijst. De 30-jarige Sloveense, die eerder samen met Dominique Gisin goud op de afdaling behaalde, hield de Ostenrijkse Anna Fenninger en de Duitse Viktoria Rebensburg achter zich.

Maze sloeg haar slag in de eerste run. In de regen en natte sneeuw en bij een temperatuur van net boven het vriespunt mocht de Sloveense op een nog maagdelijke piste als eerste naar beneden. Dat bleek een enorm voordeel.

Al snel vormden zich bij de poortjes flinke geulen in de papperige sneeuw. Zeker bij verminderd zicht was het voor de latere skiesters onder die omstandigheden niet haalbaar om ook maar in de buurt van Mazes tijd te komen. Lindell-Vikarby,de Zweedse leidster in de wereldbeker, startte als tweede en zette dan ook de tweede tijd neer.

Nu wel gelijke kansen

Nadat de tweede run een kwartiertje was uitgesteld vanwege sneeuw en mist, hield de piste wel stand. De favorieten hadden nu ongeveer gelijke kansen.

Fenninger, de winnares van goud op de Super G, maakte het Maze nog knap lastig. Na een prima tweede run bleef ze op slechts 0,07 van het goud steken. Ook de Duitse titelhoudster Rebensburg werkte zich nog op naar het podium, waar Lindell-Vikarby met een mindere tweede afdaling vanaf tuimelde.

Maria Höfl-Riesch meldde zich af wegens keelpijn en verkoudheid. De Duitse wilde zich sparen voor de slalom op vrijdag. De Amerikaanse Julia Mancuso viel in de eerste run uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl