NOS SportAangepast

Dekker klaar voor debuut

Pas half januari plaatste snowboardster Michelle Dekker zich voor de Spelen. In de bergen van Krasnaja Poljana, plaats van handeling voor de sneeuwsporten, laat ze zich verrassen." Het is al bijzonder dat ik hier ben", zegt ze voor haar eerste optreden, morgen op de parallelreuzenslalom.

Ze was eigenlijk meer bezig met Pyeongchang, waar over vier jaar de Spelen worden gehouden. Maar bij haar eerste wereldbekerwedstrijd op de parallelslalom, in december in Italië, pakte de 17-jarige Zoetermeerse meteen een halve kwalificatie, in Bad Gastein herhaalde ze een top16-notering.

"Ik was zeker van Sotsji toen ik in de kwalificaties vijfde werd. In de eerste run had ik zelfs de tweede tijd. Ik dacht eerlijk gezegd dat de tijdwaarneming niet klopte", vertelt Dekker. Een aantal Europa Cup-wedstrijden, vier World Cups en het Jeugd Europees Olympisch Festival, vorig jaar in Roemenië, veel meer grote wedstrijden heeft ze nog niet meegemaakt.

Dekker: "In Roemenië was ik de enige Nederlandse deelnemer en dus ook vlaggendraagster. Ik werd er derde op de slalom." In Sotsji is ze de jongste deelnemer aan het snowboarden en de benjamin van de Nederlandse olympische ploeg.

Haar coach, Pepijn van Schijndel, werkt voor het derde seizoen met Dekker. "In de zomer trainen we veel met goede buitenlandse teams en steeds vaker zag je dat Michelle voorin meedeed. Daarom zijn we het maar eens in de World Cups gaan proberen, met succes. En nu de Spelen, het is waanzinnig om iemand daar te brengen."

Van Schijndel noemt haar nuchterheid haar kracht. "Ze doet gewoon haar ding, onder alle omstandigheden blijft ze lekker nuchter." Dekker keek een dagje rond in Sotsji, bezocht de 1.500 meter van de mannen en ging over tot de orde van de dag.

Trainen, maar nog niet op de wedstrijdpiste. "Het was vandaag lastig met de mist", vertelde ze. "Maar de sneeuw was zo slecht nog niet dankzij het zout dat gestrooid was. Je leert in ieder geval onder alle omstandigheden boarden."

Belangrijk, vindt ook haar coach. "Michelle is nog volop in ontwikkeling, ze moet zorgen dat ze hier heel veel leert. Je moet dus alle momenten dat het kan aangrijpen, met alle omstandigheden leren omgaan. Zo lang het verantwoord is. We zeggen altijd: slechte sneeuw bestaat niet, wel slechte skiërs."

Dekker heeft niet te maken met het verwachtingspatroon dat titelverdedigster Nicolien Sauerbreij wel met zich meedraagt. "Ik heb geen druk, het is al een prestatie dat ik hier ben. Nicolien was zeker een voorbeeld voor me maar nu is ze gewoon een concurrente. Ik ga gewoon lekker rijden en genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl