NOS SchaatsenAangepast

Nieuwe Oranje-'sweep' lonkt

De concurrentie in Sotsji lijkt zich al te hebben verzoend met een nieuwe oranje 'sweep' op de olympische 10 kilometer voor mannen van dinsdag. De gevreesde Nederlandse overmacht heeft de Noren en de Rus Ivan Skobrev zelfs al doen besluiten zich helemaal niet aan die langste schaatsafstand te wagen, onder het motto 'we maken toch geen kans op een medaille'. Laat staan goud...

Recente historie

Een spijtig besluit, maar niet onbegrijpelijk, gezien de recente historie op de 10.000 meter. Sinds 1996 is vijftien keer gestreden om de mondiale afstandstitel en zonder uitzondering stond er een Nederlandse stayer op de hoogste trede van het ereschavot. En slechts drie keer werd een buitenlander, onder wie de 'Belg' Bart Veldkamp in 1996, het zilver gegund.

Bob de Jong was vijf keer de beste op de 10 kilometer bij de WK afstanden, Gianni Romme vier keer en Sven Kramer drie keer: in 2007, 2008 en 2009. De Fries ontbrak in 2011 en 2012 - de WK afstanden werden in het olympische jaar 2010 niet gehouden - en moest vorig jaar in Sotsji buigen voor Jorrit Bergsma.

Suprematie

Op olympisch niveau is de suprematie van de Nederlandse schaatsers vergelijkbaar. Met zes titels leidt Oranje de dans in de 'eeuwige' medaillespiegel. Vier van die zeges werden geboekt tijdens de laatste zes edities. Na de winst van Bart Veldkamp in 1992 volgde nog goud voor Gianni Romme (1998), Jochem Uytdehaage (2002) en Bob de Jong (2006).

De succesreeks werd slechts onderbroken door Johann Olav Koss, die in 1994 in Hamar op de 10 kilometer een van zijn drie olympische triomfen boekte, en natuurlijk vier jaar geleden door Lee Seung-hoon. De Zuid-Koreaan profiteerde in Vancouver onverwachts van die roemruchte foute wissel van Kramer, die wel de snelste tijd noteerde.

Tot op het bot

Die flater, die vooral op het conto kwam van coach Gerard Kemkers, motiveerde Kramer tot op het bot om in Sotsji tot een passende revanche te komen. In zijn kielzog azen Jorrit Bergsma en Bob de Jong, die aan zijn vijfde Olympische Spelen begint, eveneens op eremetaal.

Het kan dus inderdaad zomaar uitdraaien op een volledig oranje podium, zoals we in Sotsji al drie keer eerder hebben gezien: op de 500 meter en 5.000 meter voor mannen en de 1.500 meter voor vrouwen. Op de olympische tien kilometer zou het echter niet een primeur zijn: in 1998 lieten Romme, De Jong en Rintje Ritsma de concurrentie ook al beteuterd achter.

De eerste rit - van de in totaal zeven - op de 10 kilometer is dinsdag om 14.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl