NOS SportAangepast

Sotsji live: wat is er te zien?

Dinsdag staat alles in het teken van de tien kilometer schaatsen. Sven Kramer kan daar op een ultieme manier wraak nemen voor zijn verkeerde wissel van vier jaar geleden.

De Fries, die in Vancouver werd gediskwalificeerd op 'zijn' afstand, werd maandag voor de loting gekoppeld aan Lee Seung-Hoon. De Zuid-Koreaan legde toen beslag op de olympische titel, die eigenlijk naar Kramer had moeten gaan.

Een ultieme revanche loert dus voor Kramer. De tien kilometer begint om 14:00 uur.

Shorttracktoernooi weer verder

Na twee rustdagen gaat het shorttracktoernooi verder met de heats van de 1.000 meter voor vrouwen. Jorien ter Mors (heat acht) en Yara van Kerkhof (heat drie) zullen vanaf 10:30 uur proberen een plekje in de kwartfinales te bemachtigen.

Om 11:15 uur starten de mannen met de 500 meter. Freek van der Wart komt als eerste Nederlander in actie in de tweede heat. Niels Kerstholt schaatst in heat zes en Sjinkie Knegt zal in de achtste en laatste heat acte de présence geven.

Spelen beginnen voor Kamphuis

Bobsleepilote Esmé Kamphuis komt samen met Judith Vis vanaf 16:15 uur in actie in de tweemansbob. Kamphuis eindigde in Vancouver als achtste, maar gaat nu voor meer.

"Dat olympische diploma heb ik dus al binnen. Daar ben ik hier nu niet meer voor. We kunnen iedereen aan, als we maar snel genoeg starten."

Reuzenslalom met violiste Mae

Het meest in het oog springende onderdeel waar geen Nederlanders aan de start verschijnen, is de reuzenslalom voor vrouwen. Daar zijn onder anderen de Sloveense Tina Maze, de Zwitserse Lara Gut en de Oostenrijkse Anne Fenninger de kopstukken, maar veel aandacht zal vermoedelijk ook uitgaan naar een 'figurante' uit Thailand, Vanessa Mae.

Als skiester mag Mae zichzelf hooguit een goedwillende recreante noemen, maar als violiste is ze van eenzame klasse. Ze verkocht miljoenen cd's, maar bleef desondanks altijd rondlopen met een onvervulde droom. Mae is een groot ski-liefhebster en wilde dolgraag een keer meedoen aan de Winterspelen. Met dank aan het Thais Olympisch Comité gaat die wens morgen in vervulling.

Naast al dat geweld worden dinsdag medailles verdeeld bij het freestyle skiën, de Noordse combinatie en op de 3.000 meter aflossing bij de shorttrackvrouwen. Bij dat laatste onderdeel had de Nederlandse ploeg, Europees kampioen van 2014, ook aanwezig moeten zijn. Een val in de halve finale betekende echter het einde van de ploeg op deze Spelen.

Medaille-evenementen

08:00 uur: Alpineskiën reuzenslalom (v)

10:30 uur: Noordse combinatie - grote schans/10 kilometer (m)

11:54 uur: Shorttrack - 3.000 meter aflossing (v)

14:00 uur: Schaatsen - tien kilometer (m)

14:45 uur: Freestyle skiën Halfpipe (m)

De rest van het programma is hier terug te vinden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl