NOS SportAangepast

IJsdansgoud voor Davis/White

Meryl Davis en Charlie White hebben de Verenigde Staten voor het eerst in de olympische geschiedenis de titel bij het ijsdansen bezorgd. Het Amerikaanse duo verwees met een totaalscore van 195,52 punten de Canadese titelverdedigers Tessa Virtue en Scott Moir (190,99) naar de zilveren medaille. Het brons ging naar het Russische paar Jelena Ilinych en Nikita Katsalapov (183,48).

Het Amerikaanse en het Canadese koppel (allebei getraind door de Russische coach Marina Zujeva) verdelen al vier jaar de hoofdprijzen. Virtue (24) en Moir (26) wonnen goud bij de Spelen van 2010 en de WK's van 2010 en 2012, telkens voor Davis/White. Bij de WK's in 2011 en 2013 waren de Amerikanen dan te sterk voor de Canadezen. Met hun zege in Sotsji trokken Davis (27) en White (26) de stand dus gelijk.

Eindelijk Amerikaans goud

In het Iceberg Skating Palace namen Davis en White zondag dankzij een wereldrecord bij de korte dans 2,56 punten voorsprong op Virtue en Moir. Dat gat werd in een prachtige vrije dans, op 'Scheherazade' van de Russische componist Nikolai Rimski- Korsakov, vergroot tot 4,53 punten. Het Canadese paar had ook gekozen voor Russische muziek (Aleksandr Glazoenov en Aleksandr Skrjabin) en danste een fraaie kür, maar het goud ging naar Amerika.

Het goud voor Davis/White is het eerste Amerikaanse goud bij het kunstrijden dat niet door een duo is behaald. De VS won al zeven keer individueel goud bij zowel de dames als de heren, maar stond bij het paarrijden (sinds 1908 olympisch) en het ijsdansen (sinds 1976 op het programma) tot dit jaar op vijf keer zilver en drie keer brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl