NOS SportAangepast

Holcomb van de goot naar goud

De Winterspelen gaan hun laatste weekeinde in, maar voor Steven Holcomb (winnaar van het brons in de tweemansbob) gaan ze nu echt beginnen. Eén van de kleurrijkste sporters in Sotsji weet de schijnwerpers op zich gericht.

De Amerikaan verdedigt zaterdag in Sotsji zijn olympische titel in de viermansbob. In Vancouver stuurde Holcomb zijn équipe naar de eerste olympische bobsleetitel voor Amerika in 62 jaar. Dat alleen zou genoeg kunnen zijn voor een klassieke all American story. Maar het verhaal van Holcomb gaat verder.

Oogziekte

Holcomb verzweeg gedurende jaren een progressieve oogziekte, waardoor hij half blind zijn afdalingen maakte. Hij raakte depressief, trachtte een einde aan zijn leven te maken door op een avond een grote dosis slaappillen in te nemen, maar vond uiteindelijk toch het geluk waarnaar hij als sportman lange tijd vergeefs had gezocht. Toen hij tot zijn verrassing wakker werd op de ochtend nà de avond waarin hij een overdosis nam, besloot hij zijn leven een drastische wending te geven.

Steven Holcomb, afkomstig uit Park City, Utah, groeide op met een olympische droom. Zijn droom om als skiër furore te maken, bleek niet te realiseren. Op zijn achttiende haalde hij als achtste en laatste wel de selectie van de Amerikaanse bobsleebond. Als remmer van veteraan Brian Shimer hoopte Holcomb te schitteren bij de Olympische Spelen in zijn eigen achtertuin.

De Winterspelen van Salt Lake City in 2002 kwamen echter te vroeg voor de 22-jarige atleet. Holcomb kwam niet in actie tijdens die Spelen, maar mocht wel als testpiloot zijn afdalingen maken. Die kennis nam hij mee naar het wereldbekercircuit. De Nederlander Arend Glas, in 2002 en 2006 actief op de Olympische Spelen, zag hem komen: "Ik zag hem komen als piepeltje. Hij was heel verlegen en altijd met zijn tassen aan het slepen."

Piepeltje

De vergelijking met een brugklasser dringt zich op, maar het piepeltje bleek een bijzonder snelle leerling. Na 2002 nam Holcomb het stuur van de bob over. Met succes. In aanloop naar de Olympische Spelen van Turijn (2006) behaalde hij meerdere ereplaatsen en in Turijn werd hij zesde in de viermansbob en veertiende in de tweemansbob. Daarna lag de weg naar de top open.

Wat Holcomb niet vertelde: hij was langzaam blind aan het worden. Door een hoornvliesafwijking wist hij dat hij waarschijnlijk blind zou worden. De prognose was dat hij tussen zijn dertigste en veertigste blind zou zijn, maar Holcomb merkte zelf dat zijn ogen veel sneller achteruit gingen. Toch bleef hij afdalen, meer op de tast dan op zicht. Tegen beter weten in.

De anders zo sociale Holcomb trok zich steeds vaker terug op zijn kamer. Hij keek niet langer met zijn ploegmaten naar sport, uit angst dat ze zouden merken dat zijn gezichtsvermogen in ras tempo achteruitging. Zijn wereld werd kleiner en kleiner en hij eindigde in een zware depressie. Op een avond zag Holcomb het niet meer zitten: hij ondernam een zelfmoordpoging.

"Holcomb een ontzettende held"

Holcomb overleefde en trok zichzelf uit de goot. Dankzij een experimentele behandeling, een combinatie van vitaminen en lichttherapie, werd de neergang van zijn gezichtsvermogen tot staan gebracht. Door de combinatie van normaal zicht, zijn uitzonderlijk gevoelige tastzin in de bob en uitstekend materiaal drong hij door tot de absolute wereldtop. Holcomb werd vier keer wereldkampioen (tweemansbob, viermansbob en landenwedstrijd). In Vancouver schreef hij geschiedenis door het goud te veroveren in de viermansbob.

"Holcomb is altijd beschikbaar om een praatje mee te maken of een biertje mee te drinken", zegt de Nederlandse bobber Edwin van Calker. "Hij is een ontzettende held."

In 2012 beschreef Steven Holcomb zijn roerige leven in het boek But now I see. My journey from blindness to olympic gold. Eerder deze week voegde Holcomb een nieuw hoofdstuk toe door als eerste Amerikaan sinds 1952 een olympische medaille te winnen in de tweemansbob: brons. Zaterdag verdedigt Holcomb zijn olympische titel in de viermansbob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl