NOS SchaatsenAangepast

Kramer: rekende al niet op Noren

Sven Kramer denkt dat de schaatsfans in Noorwegen weinig begrip hebben voor de afmelding van Havard Bøkko en Sverre Lunde Pedersen voor de tien kilometer bij de Olympische Spelen. "Dat zal wel voor de nodige opschudding zorgen'', denkt Kramer.

"De tien kilometer is een afstand met veel historische waarde." Aan de andere kant zegt de Fries de keuze wel te begrijpen. "Het is meer onmacht. Ze zijn op dit moment gewoon niet goed genoeg. Ik had ook geen rekening met ze gehouden. Dus voor mij maakt het niet zo veel uit.''

Eerder in het toernooi besloot Kramer zelf af te zien van de 1.500 meter, omdat hij zich volledig wilde concentreren op de tien kilometer en de ploegenachtervolging. "Dus wie ben ik om hier wat van te zeggen."

Bøkko achter keuze

Havard Bøkko staat achter de keuze van bondscoach Jarle Pedersen om de Noren terug te trekken. Volgens de schaatser zijn hij en Sverre Lunde Pedersen kansloos voor een medaille. "We staan met onze tijden twintig tot dertig seconden van de podiumkandidaten af'', aldus Bøkko. "We zouden onze energie verspelen. Het is beter om ons te focussen op de ploegenachtervolging. Daar hebben we wel kans op een medaille.''

"De schaatsers waren het snel met mij eens dat het beter is om niet te starten", bevestigt de Noorse bondscoach die zegt niet veel te hebben meegekregen van kritiek uit eigen land. "Wij hebben geen kans op de tien kilometer. Wat dit voor de toekomst van deze afstand betekent? Daar ga ik tijdens de Spelen niets over zeggen."

Vijf kanshebbers

Kramer denkt dat er vijf kanshebbers op een medaille zijn op de tien kilometer. De TVM'er verwacht concurrentie van zijn landgenoten Jorrit Bergsma en Bob de Jong, de Belg Bart Swings en de Zuid-Koreaanse titelverdediger Lee Seung-hoon.

Van dat kwintet is De Jong de eerste die de baan op moet. De overige vier podiumkandidaten zijn verzekerd van een plek in de laatste twee ritten. De loting is later vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl