NOS SportAangepast

VS, Canada, Finland bij laatste 8

Canada, Finland, de Verenigde Staten en Zweden hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het olympische ijshockeytoernooi. Gastland Rusland, dat hunkert naar olympisch goud bij het ijshockey, zal eerst nog moeten afrekenen met Noorwegen alvorens de ploeg in de kwartfinales mag aantreden.

Canada versloeg Finland in een aantrekkelijk duel. In de reguliere speeltijd van de confrontatie tussen de gouden en bronzen medaillewinnaars van Vancouver bleef het 1-1, waarna Canada in de verlenging alsnog toesloeg: 2-1.

Doughty uitblinker Canada

Drew Doughty was de grote man bij Canada. De verdediger van de Los Angeles Kings, die niet bekend staat om zijn scorend vermogen, was verantwoordelijk voor beide Canadese treffers. In de eerste periode bracht Doughty zijn ploeg op voorsprong. Een door Tuomo Ruutu (Carolina Hurricanes) van richting veranderd schot vanaf de blauwe lijn bracht de Finnen in de tweede periode onverwacht op gelijke hoogte. Die stand was voldoende voor beide ploegen om door te gaan naar de kwartfinales en bleek na 60 minuten dan ook de eindstand. In de verlenging trok Canada de zege alsnog naar zich toe. Opnieuw was Doughty de doelpuntenmaker.

Dat alle ogen gericht zijn op Doughty bij het Canadese Dreamteam is opvallend. De verdediger scoorde slechts acht keer in 59 NHL-wedstrijden voor de Los Angeles Kings dit seizoen, maar was in Sotsji in alle groepswedstrijden succesvol. "Ik weet ook niet wat er aan de hand is", aldus de Canadees. "Normaal scoor ik nooit zo veel. Het ligt zeker aan mijn teamgenoten."

Het gelijkspel na de reguliere speeltijd was voldoende voor groepswinnaar Canada en Finland (als beste nummer twee) voor een plek bij de beste acht. In dezelfde poule won Oostenrijk met 3-1 van Noorwegen, waardoor de Noren als laatste eindigen.

Team USA eenvoudig naar laatste acht

In groep B kenden de Verenigde Staten, een dag na de zinderende shoot-out-zege op Rusland, weinig moeite met het verdedigen van de koppositie. Dankzij drie treffers van Phil Kessel (Toronto Maple Leafs) won Team USA eenvoudig met 5-1 van Slovenië. Door de zege is de VS zeker van een plek bij de laatste acht.

Het Amerikaanse doel werd voor het eerst dit toernooi verdedigd door Ryan Miller (Buffalo Sabres), in 2010 nog uitgeroepen tot beste doelman van de Olympische Spelen in Vancouver. In Sotsji gaf coach Dan Bylsma tot nu toe de voorkeur aan Jonathan Quick (Los Angeles Kings). Een shut-out was Miller echter niet gegund: 18 seconden voor het einde maakte Marcel Rodman de eretreffer voor de Slovenen.

In de Bolsjoj Ice Dome had een stroef Rusland opnieuw shoot-outs nodig om een beslissing te forceren tegen het nog puntloze Slowakije. De defensieve Slowaken hielden Rusland zowel in de reguliere speeltijd als in de verlengingen op 0-0. In de noodzakelijke shoot-outs bleef Rusland nu wel aan de goede kant van de score.

Tussenronde en kwartfinales

Woensdag worden de kwartfinales in het olympisch ijshockeytoernooi afgewerkt. Daarin zullen Zweden, Canada, Verenigde Staten en Finland in ieder geval van de partij zijn. Hun tegenstanders moeten komen uit de play-offs, die een dag eerder worden afgewerkt. Rusland neemt het daarin op tegen Noorwegen, Zwitserland ontmoet Letland en Slovenië staat tegenover Oostenrijk.

Het grote affiche van de play-offs is echter Tsjechië - Slowakije. Voor de winnaar van die burenruzie lonkt een kwartfinale met de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl