NOS SchaatsenAangepast

"Liever shorttrack-medaille gehad"

Zou Jorien ter Mors haar goud inruilen voor een medaille bij het shorttrack? "Ja", antwoordde ze gedecideerd.

De 24-jarige olympische kampioen op de 1.500 meter was na de bloemenceremonie opvallend openhartig. Ter Mors: "Vooraf was ik eigenlijk heel relaxed. Ik wilde vooral iedereen laten zien dat ik ook heel hard kan schaatsen. Ik was zo gefocust op het shorttrack, de langebaan kwam altijd op de tweede plaats. En dat ik na twee trainingen op deze baan goud pak, is bizar."

Maar haar hart ligt toch op de kleinere ijsbaan. Ter Mors was bij het shorttrack al zesde op de 500 meter en vierde op de 1.500 meter. "Ik hoop dinsdag op de 1.000 meter shorttrack weer een stapje hoger te komen. Dan heb ik écht gehaald waar ik voor kwam."

Otter: "brons op shorttrack knapper"

Ook voor coach Jeroen Otter was de gouden race van Ter Mors een primeur. Het uitstapje beviel goed: "Ik kon echt genieten, vooral van haar eerste rondje. Daarna bleven die klappen raak en hoefde ik eigenlijk niet meer te kijken."

Otter was ook niet verbaasd over de prestatie van Ter Mors, een dag na haar vierde plaats op de 1.000 meter shorttrack. "Toen ik haar gisteren zag, was ze een heel klein hoopje mens. Maar vanmiddag was ze al weer aan het puzzelen met haar kamergenoot Yara van Kerkhof. 'Komt wel goed', zei ze. Al die wetten uit de boekjes gelden niet altijd in het schaatsen, zeker niet bij Ter Mors."

Ook Otter zou trouwens het goud van de langebaan blindelings inleveren voor een shorttrackmedaille. "In het shorttrack is de concurrentie groter en het podium dus moeilijker te voorspellen. Dit goud inruilen voor shorttrack-goud? Nou, voor brons ook hoor."

Ritsma: "denigrerend naar het schaatsen"

NOS-analyticus Rintje Ritsma vond de reactie van Otter ongepast. "Als ik hem hoor, denk ik: die heeft een klap van de molen gehad. Dit is heel denigrerend naar het schaatsen. Jorien is geen koekenbakker. Als je dan zegt dat je liever een bronzen medaille bij het shorttrack hebt, dan moet je hier ook niet gaan staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl