NOS SchaatsenAangepast

Erbens voorspelling: team pursuit

Iedere dag waagt Erben Wennemars zich in Studio Sportwinter aan een schaatsprognose. Voor elke afstand zal hij proberen te voorspellen wie er de dag daarna aan de haal gaat met de gouden, zilveren en bronzen medaille.

Het is de uitsmijter van het tv-programma en enig chauvinisme kan de voormalig wereldkampioen sprint daarbij niet ontzegd worden. Zelfs als hij zijn meest kritische blik opzet, ontkomt Wennemars er niet aan elke dag opnieuw verrukt te constateren dat "de Spelen van Sotsji onze Spelen zijn".

Ploegenachtervolgingen (m/v)

Al zou Erben anders willen, na 21 medailles op de langebaan kan hij niet anders. Nederland wint zaterdag twee keer goud op de ploegenachtervolging. Punt.

5.000 meter (v)

De sensationele ontknoping van de 10.000 galmt nog na, ook in het hoofd van Wennemars. Eens te meer werd bewezen dat de Olympische Spelen hun eigen wetten kennen. Met die wetenschap in het hoofd doet Wennemars dan ook zijn voorspelling voor de 5.000 meter vrouwen.

De gedoofdverfde kampioene Martina Sábliková zal volgens hem genadeloos door het ijs zakken en niet eens een medaille halen. Daarentegen voorziet de waarzegger van de NOS weer een geheel oranje podium: Ireen Wüst zal het goud pakken, de jonge Yvonne Nauta reikt tot het zilver en de 'veterane' Carien Kleibeuker zal met het brons aan de haal gaan.

UITSLAG: De Olympische Spelen beginnen hun tol te eisen, zeker als elke dag oranje lijkt te kleuren. Zelfs Erben wordt een beetje overmoedig. Martina Sábliková zakte niet door het ijs, maar prolongeerde 'gewoon' haar olympische titel op de 5.000 meter. Ireen Wüst haalde het maximale uit haar lichaam en dat was goed voor zilver. Het brons voor Carien Kleibeuker was een medaille met een gouden rand. Kleibeuker revancheerde zich voor een mislukt optreden in Turijn en zorgde daarmee voor de enige juiste voorspelling van Erben.

10.000 meter (m)

Dat Erben morgen de vierde oranje 'sweep' van deze Olympische Spelen verwacht, is niet zo spannend. Dat hij Bob de Jong op brons zet en Jorrit Bergsma op zilver ook niet. Al zal Bergsma de spanning bij Sven Kramer wel flink opvoeren, vermoedt Wennemars. Die voorspelling is - hoe zullen we het zeggen - voorspelbaar.

We zijn dan ook extra nieuwsgierig of Jillert Anema, de coach van Bergsma en De Jong, een juiste prognose van de winnende tijd in zijn hoofd heeft. Daartoe uitgedaagd door Wennemars schreef Anema de (volgens hem) winnende tijd van de 10.000 meter op een briefje, dat vervolgens in een enveloppe werd gestopt en verzegeld. Dinsdagavond in Studio Sportwinter moet blijken of het zesde zintuig van Anema dat van Erben naar de kroon kan steken.

UITSLAG: Dat het wederom een oranje podium zou worden, had Wennemars goed gezien. Maar de volgorde van de mannen op het podium strookte niet met zijn voorspelling. Bergsma trok zich niets aan van de glazen bol van Wennemars.

1.500 meter (v)

Ja hoor. Erben heeft zijn oranje bril weer gevonden. Hij verwacht morgen de eerste Nederlandse vrouwen-sweep deze Spelen. Goud is er voor Ireen Wüst, zilver voor Lotte van Beek en brons gaat naar Jorien ter Mors. En om de feestvreugde compleet te maken zal Marrit Leenstra op de vierde plek eindigen.

UITSLAG: De gewaagde 1-2-3-4 van Erben kwam zowaar uit, al heeft hij de volgorde van het podium flink door elkaar gehusseld. Jorien ter Mors reed soeverein naar goud in plaats van brons. Ireen Wüst en Lotte van Beek zakken daardoor een plaatsje ten opzichte van de glazen bol van Erben. Alleen tegen de vierde plek van Marrit Leenstra is niets in te brengen.

1.500 meter (m)

Goed uitgerust waagt Erben zich aan een nieuwe voorspelling. Nu voor de koningsafstand, de 1.500 meter. Denny Morrison wint volgens Erben de gouden medaille. Het zou de eerste buitenlandse gouden schaatsmedaille voor een man betekenen. Zilver is er voor de Rus Denis Joeskov. Beste Nederlander is Koen Verweij op de bronzen plaats.

UITSLAG: Brodka was aan de aandacht van Erben ontsnapt. Hij noemde hem niet, toch won de Pool goud. Morrison (goud voorspeld) won brons, Verweij deed het beter dan Erben had gedacht: zilver.

1.000 meter (v)

Ireen Wüst pakt volgens Erben haar tweede gouden medaille. Olga Fatkoelina - zilver op de 500 meter - pakt ook diezelfde medaille op de 1.000. Althans, dat denkt Erben. Brons is er tot besluit voor Heather Richardson.

UITSLAG: De glazen bol van Erben was waarschijnlijk een beetje beslagen toen hij de 1.000 meter voorspelde. Zhang Hong ging er verrassend vandoor met het goud. Wüst beet zich stuk op de tijd van haar Chinese opponente en pakte zilver, net een plekje lager dan Erben had gedacht. Brons was er voor Boer. Geen Heather Richardson.

1.000 meter (m)

Shani Davis wint voor de derde Spelen op rij de gouden medaille op de 1.000 meter. Althans, dat denkt Erben Wennemars in zijn glazen bol te zien. Zilver en brons is er volgens hem 'gewoon' voor Nederland. Wennemars gunt Groothuis de zilveren medaille. Michel Mulder moet het nu doen met brons, nadat hij maandag al de gouden medaille won op de 500 meter.

UITSLAG: Erben had voor het eerst de winnaar niet goed voorspeld. Maar achteraf zal hij daar niet heel lang over sippen. Nu viel de eer ten deel aan Stefan Groothuis, van wie Erben dacht dat hij 'slechts' zilver zou winnen. Michel Mulder had Erben wel goed voorspeld. Op exact de goede plaats.

500 meter (v)

Morgen een keertje geen oranje boven in de Adler Arena, denkt Erben. Het wordt de dag van de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa, die haar olympische titel met succes zal verdedigen. Met Wang Beixing, die getraind wordt door oud-wereldkampioen Jan Bos, verwacht hij toch een klein Nederlands succesje. De Chinese (brons in Vancouver) pakt zilver. Het brons gaat naar Rusland: Olga Fatkoelina.

UITSLAG: Weer toonde Erben zijn vorm. Okay, Lee Sang-hwa was niet zo'n moeilijke voorspelling. Met Olga Fatkoelina zat hij er slechts een plekje naast. Wang Beixing kwam niet in de buurt van het podium. Ze werd slechts zevende.

500 meter (m)

Wederom oranje boven in het hoofd van Erben. Hij voorspelt een gouden medaille voor Michel Mulder. Op de voet gevolgd door zilveren Jan Smeekens. Mo Tae-bum (goud in Vancouver) moet het volgens Erben nu doen met het brons.

UITSLAG: Is het een zesde zintuig, een kennersoog of gewoon chauvinisme? Voor de derde dag op rij komt Erben akelig dicht in de buurt bij de juiste uitslag. Goud en zilver voorspelde hij correct, alleen het brons was een verrassing. Zijn favoriet voor het brons (Mo Tae-bum) werd vierde, Ronald Mulder eindigde drie plaatsen hoger dan voorspeld en kleurde het podium geheel oranje.

3.000 meter (v)

Ireen Wüst zal volgens Wennemars op een "hele mooie manier" de gouden medaille winnen. Titelhoudster Martina Sábliková zal genoegen moeten nemen met zilver en "die sluwe oude vos" Claudia Pechstein pakt brons.

UITSLAG: Erben had dus twee van drie plekken exact goed. Want Wüst won en Sábliková werd tweede. Pechstein deed het net iets minder goed dan Erben dacht: vierde.

5.000 meter (m)

Erben is er volledig van overtuigd dat Sven Kramer goud gaat winnen. Bergsma wint zilver, Blokhuijsen moet het doen met brons.

UITSLAG: Wennemars voorspelde de gouden medaille van Sven Kramer goed, maar het zilver voor Jan Blokhuijsen en het brons voor Jorrit Bergsma had hij precies andersom. Een volledig Nederlands podium had hij dus wel goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl