NOS SportAangepast

Nieuwe doping, WADA machteloos

Slechts een paar dagen voor de opening van de Olympische Spelen in Sotsji heeft de Duitse tv-zender WDR aangetoond hoe makkelijk het is om in Rusland aan 'superdoping' te komen. In de reportage is te zien hoe een Russische wetenschapper een undercover-journalist een dopingmiddel aanbiedt.

Het gaat om 'Full Size MGF', een nieuw groeihormoon dat alleen nog op dieren is getest. "Het middel werkt twee keer sneller dan een normaal spierversterkend middel en kan niet door de dopingautoriteiten opgespoord worden", prijst de wetenschapper, verbonden aan de gerenommeerde Russische Academie voor Wetenschappen, het middel aan.

100.000 euro

De WDR-journalist kreeg 1 milligram mee voor testdoeleinden. De Russische wetenschapper vroeg 100.000 euro voor een voorraad groot genoeg om een atleet nog voor de Winterspelen klaar te stomen.

Onderzoek door een Duits laboratorium wees uit dat het inderdaad om het groeimiddel Full Size MGF gaat.

"Uiterst effectief"

WADA-dopingexpert Mario Thevis verwacht dat het middel flink in trek zal zijn. "Het is geclassificeerd als uiterst effectief." Daar komt bij dat de pakkans nihil is: "Het middel kan nog niet opgespoord worden met de huidige dopingtesten. Het is te nieuw voor ons."

David Howman, de directeur van het wereldantidopingagentschap WADA, reageert geschrokken: "Het zou naïef zijn om te geloven dat alle atleten schoon zijn in Sotsji."

Howman vindt het aanbieden van het middel crimineel gedrag van de Russische onderzoeker: "Het is schokkend dat een wetenschapper middelen aanbiedt die niet getest zijn op de effecten bij mensen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl