NOS SchaatsenAangepast

Kramer toont vorm op training

Exact één week voor de opening van het olympisch schaatstoernooi heeft Sven Kramer de juiste vorm te pakken. De Fries was zaterdag tijdens trainingswedstrijden in Heerenveen de sterkste op de 3.000 meter.

Kramer zelf was met zijn 3.44,02 niet bepaald tevreden. Hij reed bijna vier seconden boven zijn persoonlijk record. "Op zich is het wel een goede tijd, maar in de laatste trainingswedstrijd wilde ik liever rond de 3,41 of 3,42 rijden. Dan is dit wel wat anders."

Volgens Kramer was er een duidelijke oorzaak voor de matige tijd: "Het is schaamteloos dat het olympisch team een week voor de Spelen moet rijden onder zulke omstandigheden. Als de Bonkevaart vol met ijs ligt, ligt ie er beter bij dan dit ijs in Thialf."

De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, in Sotsji een van de grootste uitdagers van Kramer op de 5.000 en 10.000 meter, werd in Thialf tweede in 3.45,00. Jorrit Bergsma eindigde als derde.

Ook Mulder overtuigt

Michel Mulder maakte in Thialf veel indruk door 34,93 te rijden op de 500 meter. "Het is pas de tweede keer dat ik op een trainingswedstrijd onder de 35 rijd. Als het ijs goed was, hadden we nog harder kunnen rijden."

De snelle tijden betekenen volgens de wereldkampioen sprint niet zoveel. "Het gaat er vooral om een beetje in het ritme blijven, zodat je niet twee weken helemaal geen wedstrijden rijdt. Maar dat ik nu 34,9 rijd geeft wel een heel fijn gevoel."

1.000 meter

Stefan Groothuis werkte op de 1.000 meter aan zijn vertrouwen en won de afstand in 1.09,08. Mark Tuitert finishte als tweede. Olympisch kampioen Mo Tae-bum was ruim drie seconden langzamer dan Groothuis: 1.12,31. Hij liet de race echter na twee sterke rondjes opzichtig lopen om zich te sparen voor de Spelen.

Mulder hield het op de 1.000 al na 200 meter voor gezien. "Dat doen we wel vaker. Het ging mij alleen even om de opening en die was sneller dan ik ooit heb gedaan. 16,1 is een hele goede tijd."

De Nederlandse schaatsters vertrekken zondag naar Sotsji. "Als we daar zijn rijd ik woensdag nog een 500 meter en dan heb ik nog vijf dagen tot de olympische 500."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl