NOS NieuwsAangepast

"Kosten Sotsji hoog door corruptie"

"De Olympische Spelen in Sotsji kosten meer dan alle voorgaande winterspelen bij elkaar." Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft dit berekend. Over een week begint het toernooi in de Russische stad.

Hoe duur zijn de Spelen in Sotsji?

"De schattingen gaan uit van 40 miljard euro. Het is moeilijk te controleren, want in Rusland is er geen instantie die verantwoording aflegt. Als je de vraag stelt, komen er mensen van de overheid op je af om je mee te nemen."

Waar is het geld aan besteed?

"De oppositie zegt dat de helft is betaald aan de bouw van stadions en de aanleg van infrastructuur. De andere helft is opgegaan aan corruptie en omkoping. Daar moeten we wel bij bedenken dat de tegenstanders van president Poetin er belang bij hebben om slecht nieuws naar buiten te brengen. Maar er zijn overtuigende aanwijzingen dat de bedragen juist zijn."

De begroting is alles bij elkaar fors overschreden.

"In 2007 stond op de begroting 7,7 miljard euro. Het is gebruikelijk dat het budget wordt overschreden. Bij de Winterspelen is het maar drie of vier keer niet gebeurd. De overschrijding in Rusland is extreem. Alle vorige Winterspelen samen hebben omgerekend naar euro's van nu zo'n 35 miljard gekost. Sotsji is dus 5 miljard euro duurder dan alle 21 vorige toernooien."

Hoe komt u aan deze bedragen?

"Ik heb documenten nageplozen, de bedragen omgerekend naar de huidige koers en bij elkaar opgeteld. Zo kwam ik erachter dat aan de eerste Winterspelen in 1924 in Chamonix 2 miljoen euro is uitgegeven. Dat komt overeen met het bedrag dat in Sotsji is besteed aan de ijsbaan die daar nu voor een maand ligt."

Wie betaalt dit allemaal?

"De belastingbetalers draaien ervoor op. Zo moesten de 4000 inwoners van Lake Placid in 1932 samen 5 miljoen euro lenen voor de spelen in hun stad. Rond de spelen in 1998 in Nagano was ook veel corruptie. Hoeveel de Japanners hebben moeten betalen is nooit duidelijk geworden, omdat de organisatie de administratie in brand heeft gestoken."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl