NOS NieuwsAangepast

Politie en AIVD naar Sotsji

Medewerkers van de Nationale Politie en de inlichtingendienst AIVD gaan naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat hebben woordvoerders van de politie en AIVD tegen de NOS bevestigd. Het is de bedoeling dat zij contacten gaan onderhouden met de Russische politie- en inlichtingendiensten.

Twee verbindingsambtenaren van de politie moeten bijvoorbeeld een rol spelen als er problemen zijn met Nederlandse burgers in Rusland. Volgens de politie is het gebruikelijk dat bij grootschalige sportevenementen in het buitenland Nederlandse politiemensen worden gestuurd.

De liaisons van de AIVD zullen in Sotsji deelnemen aan veiligheidsbriefings. Hoeveel AIVD'ers er naar Rusland gaan, wil de dienst niet zeggen.

Veiligheid

De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, de AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben in de aanloop naar de Spelen organisaties van sporters en supporters geïnformeerd over de veiligheidssituatie in en om Sotsji. Daaruit zou blijken dat er in vergelijking met eerdere edities van de Spelen een verhoogd risico is op aanslagen, maar dat de twee veiligheidszones in en om Sotsji relatief veilig zijn.

Vorige maand kwamen bij twee zelfmoordaanslagen in het 700 kilometer van Sotsji gelegen Volgograd 34 mensen om het leven. De aanslagen werden opgeëist door de moslimextremistische groepering Vilayat Dagestan. De groepering dreigde in een filmpje op YouTube met aanslagen tijdens de Winterspelen.

Inlichtingendiensten

Ook de inlichtingendienst AIVD bemoeit zich intensief met de veiligheid van de Nederlandse sporters en supporters. De geheime dienst maakt daarbij naar eigen zeggen gebruik van eigen informatie en contacten maar werkt ook waar nodig nauw samen met buitenlandse inlichtingendiensten. Ook met de Russische geheime dienst FSB wordt samengewerkt, zo blijkt uit de deelname van de AIVD'ers aan de veiligheidsbriefings in Sotsji.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft samen met onder andere sportkoepel NOC*NSF, reisorganisaties en het Heineken House een crisisoefening gehouden. "Calamiteitenplannen zijn op elkaar afgestemd voor het geval dat zich iets voordoet", aldus een woordvoerder.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl