NOS NieuwsAangepast

Meteoriet voor tien winnaars in Sotsji

Op 15 februari maken meerdere Nederlandse sporters in Sotsji kans op een 'stenen' medaille. Als één van hen de 1.500 meter weet te winnen, krijgt hij een gouden plak met stukjes meteoriet.

Bij het schaatsen staat de 1.500 meter op het programma, waar Mark Tuitert, Koen Verweij, Stefan Groothuis en Sven Kramer aan meedoen. De shorttrack-mannen rijden de 1.000 meter (met o.a. Niels Kerstholt) en bij de vrouwen worden de medailles op de 1.500 meter verdeeld. Jorien ter Mors is daar kanshebber.

Alle gouden medailles die op 15 februari worden verdeeld, worden ingelegd met stukjes van de ruimtesteen die een jaar eerder insloeg bij de stad Tsjeljabinsk. Door de inslag raakten zo'n 1200 mensen gewond. Honderden gebouwen liepen schade op. De ruimtesteen kwam met 54.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen en belandde uiteindelijk in een meer.

'Meteorieten' plak

Op 15 februari zijn er tien gouden medailles te verdelen, waaronder dus bij het schaatsen en shorttrack. Ook schansspringers, skiërs en skeletonners maken kans op een 'meteorieten' plak.

De medailles worden gemaakt van nikkel. Ook worden ze verguld. In een atelier in de buurt van Tsjeljabinsk worden vervolgens stukjes van de meteoriet ingelegd.

De Russen laten in totaal vijftig 'stenen' medailles maken. Daarvan hangen er straks tien om de nek van olympiërs; veertig plakken worden verkocht aan verzamelaars.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl