NOS NieuwsAangepast

Olympiërs op de bres voor homo's

Meer dan vijftig olympische sporters roepen Rusland op om de homowet in te trekken. Ook willen ze dat het IOC en de grote sponsors zich meer inzetten om dat voor elkaar te krijgen. De krant The Guardian heeft de lijst met namen van de atleten op zijn website gepubliceerd.

Het zijn vooral sporters uit de Verenigde Staten, Canada en Australië, onder wie beroemdheden als Martina Navratilova en Andy Roddick. Twaalf doen er mee aan de Olympische Spelen in Sotsji, de anderen zijn oud-olympiërs. Er staan geen Nederlanders op de lijst.

Verschillende sporters vertellen in The Guardian dat ze het belangrijk vinden om op te komen voor homoseksuelen in Rusland, omdat er levens van mensen in gevaar zijn. Ook vinden ze dat iedereen gelijke rechten en kansen moet hebben, zeker ook in de sport.

Bestraft

Het IOC stelde eerder deze week dat sporters bestraft kunnen worden als ze bij een medailleceremonie op het podium staan en tegelijkertijd protesteren. Ze mogen dat wel doen tijdens een persconferentie. Het IOC wil niet dat de Spelen gebruikt worden als podium voor een politiek protest.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl