Blikvangers in Sotsji: skeleton

Skeleton is in Nederland minder bekend dan het bobsleeën en rodelen, maar het is niet minder spectaculair. Met het gezicht naar beneden op een sleetje van de rodelbaan.

Wie zijn de favorieten en wie de opvallende deelnemers in het skeleton? Commentator Erik van Dijk geeft aan op wie we moeten letten in Sotsji.

Martins Dukurs en Tomass Dukurs (Letland)

Grote kans dat het goud in Sotsji naar de Letse familie Dukurs gaat. Want wat schaatsen is voor Nederland, is skeleton voor de Letten.Martins Dukurs is de jongste en de beste van de twee broers, die gecoacht worden door vader Dainis Dukurs. Martins Dukurs wint bijna alles wat er te winnen valt. De Sven Kramer van Letland. Tweevoudig wereldkampioen, vijf keer achter elkaar Europees kampioen, vijf keer achter elkaar winnaar van de wereldbeker. Alleen olympisch goud ontbreekt nog (zilver in Vancouver). Broer Tomass gaat ook zeker voor de medailles in Sotsji. Hij werd vierde in Vancouver, maar eindigde de afgelopen twee jaar wel als tweede in de wereldbeker, achter zijn kleine broer.

Aleksandr Tretjakov (Rusland)

De 'Russian Rocket' gaat voor goud op zijn thuisbaan. Waarschijnlijk is Tretjakov de enige man die Martins Dukurs van de gouden medaille kan afhouden. Hij moest het eerst altijd van zijn enorm snelle start hebben, maar heeft de laatste jaren ook aan de rest gewerkt. Dat blijkt wel, want Tretjakov is de regerend wereldkampioen. De Rus bleef in Vancouver nog steken op brons, maar daar zal hij nu in Sotsji niet tevreden mee zijn.

Lizzy Yarnold (Groot-Brittannië)

Yarnold is de sensatie bij de vrouwen. Ze is de opvolgster van Amy Williams, die in Vancouver goud won, maar moest stoppen vanwege blessures. Deze 25-jarige Britse lag pas in 2010 voor het eerst op de slee en won twee jaar later al haar eerste wereldbeker. In datzelfde jaar (2012) werd ze ook nog wereldkampioene bij de junioren en pakte ze bij de senioren het brons op het WK. Dit seizoen schreef ze de wereldbeker op haar naam. Kortom, vier jaar bezig, nu al kanshebber voor het goud.

Shelley Rudman (Groot-Brittannië)

Nog een Britse medaillekandidaat. Ook niet zo gek, want Groot-Brittannië is een skeletonnatie en beschikt vooral over hele goede sleeën en ijzers. 'Hi-speed mother' is haar bijnaam. Was er al bij op de Spelen van 2006 in Turijn, toen goed voor het zilver. Rudman is de regerend wereldkampioene en werd dit seizoen derde in de wereldbeker. Ook haar echtgenoot, Kristan Bromley, is actief in Sotsji. Hij werd wereldkampioen skeleton van 2008.

Mellisa Hollingsworth (Canada)

De poster-girl van Vancouver. Ze was overal, op billboards, in reclame-uitingen. Iedereen, in ieder geval heel Canada, gunt haar in Sotsji een gouden medaille. Bij de Spelen in Vancouver lag ze op koers voor het zilver. Hollingsworth zette echter alles op alles voor het goud. In de tweede afdaling begon ze zelfs met een persoonlijk startrecord, maar na bocht zes ging alles fout wat er fout kon gaan. Tot ieders verbazing werd Hollingsworth vijfde. Na die race maakte ze op tv haar excuses omdat ze Canada in de steek had gelaten. Ze kreeg enorm veel positieve reacties. Ze ging door en won in 2012 zilver op het WK. Een olympische medaille heeft ze ook al wel, brons in Turijn (2006), maar een stapje hoger op het podium zou toch mooi zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl