NOS SportAangepast

Bobbers met fitte Jansma naar Igls

Inclusief een fitte Sybren Jansma reizen de bobsleeërs met piloot Edwin van Calker dit weekend naar Igls om daar de laatste voorbereidingen te treffen voor de Olympische Spelen. Jansma raakte begin januari geblesseerd, maar hij is er gewoon bij in Sotsji. "Ik kan alles weer doen: kracht-, sprong- en sprinttrainingen. Het hoeft nu nog niet, maar ik kan het opbouwen naar 100%", aldus Jansma.

De fysiotherapeut gaf de Fries afgelopen vrijdag groen licht. "Het was wel spannend, omdat iemand anders de beslissing moest nemen. Ik voelde me zelf goed en maakte me geen zorgen, maar dat moet wel bevestigd worden."

De oorzaak van de blessure is inmiddels bekend bij Jansma. "Mijn heup stond verkeerd, waardoor spieren in de liesstreek kracht over moesten nemen. Daar krijg je blessures van, maar het is nu weer helemaal goed."

Geen trainingskamp op Canarische Eilanden

Mede door de blessure van Jansma kiezen de bobsleeërs ervoor om zich in Igls klaar te stomen voor Sotsji. Daar ligt de nadruk met name op het groeien als team. "We hebben het erover gehad om het mooie weer op te zoeken, bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden. Maar we zijn dit seizoen slechts één keer gestart met het basisteam voor de viermansbob. Dat was in Calgary. Het oefenen van de start is voor het team het belangrijkste."

De twee- en de viermansbob worden dinsdag klaargemaakt voor vertrek naar Sotsji. Ze worden gespoten en gaan dan richting Rusland. De training in Igls is dus niet met de wedstrijdslee. Jansma: "Maar wel met een slee van dezelfde bouwer. Het gaat vooral om het inspringen in combinatie met een afdaling."

Of Jansma op de Spelen naast de viermansbob ook start in de tweemansbob, is nog afwachten. De Fries is in ieder geval blij dat hij weer onderdeel uitmaakt van het team. "Voor een sporter is niets vervelender dan langs de kant staan. Vooral als je ziet dat de prestaties niet super zijn en je denkt van waarde te kunnen zijn voor de ploeg. Het is niet fijn om de onzekere factor te zijn door een blessure."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl