NOS SchaatsenAangepast

Blikvangers in Sotsji: schaatsen

Schaatsen is voor Nederland de belangrijkste sport op de Olympische Winterspelen. Er zijn veel schaatsers om in de gaten te houden. Commentator Frank Snoeks licht er vijf namen uit.

Wang Beixing (China)

Zij heeft er nooit uitgehaald wat erin zat. De Chinezen vonden het maar niks dat zij in Calgary de pupil was van Kevin Crockett. Wang trainde in Canada en moest haar kwalificatiewedstrijden in China rijden. Vervolgens ging haar grootste concurrent, de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa, met Crockett in zee. De carrière van Wang leek voorbij, maar onder de hoede van Jeremy Wotherspoon in Inzell bloeide ze weer op. Als Lee niet zou meedoen, zou Wang de grootste kanshebber op goud op de 500 meter zijn. Maar goed: Lee blijft niet tot in den treure winnen. Er komt een moment dat ze verslagen wordt. Wang is de enige die Lee op een dag kan verslaan. En wie weet is dat wel op de Spelen. Wang heeft in ieder geval laten zien dat ze in goede vorm verkeert. Bij een trainingswedstrijd in Inzell op 18 januari reed ze twee keer een baanrecord. Eerst liet ze 37,55 noteren en daarna snoepte ze er nog wat vanaf: 37,36.

Shani Davis (Verenigde Staten)

Hij won in 2006 en 2010 goud op de 1.000 meter en hij gaat voor de derde keer op rij die afstand winnen. Ik denk het echt. Op de WK sprint liet hij al zien in goede vorm te verkeren. De tweede 1.000 meter won hij heel overtuigend. Het leuke aan hem is: hij verrast nog steeds. Soms overstijgt hij zichzelf. Twee jaar geleden was hij nog in Salt Lake City en toen keek hij naar het bord waar alle baanrecords opstaan. De naam van Shani Davis staat achter de 1.000 en 1.500 meter met 1.06,42 en 1.41,04. Hij zei toen: "Die man ben ik niet meer. Ik zie mijn naam, maar dat is iemand anders dan ik nu ben. Ik zal dat nooit meer kunnen. Die man was zo goed... Ik kan nog wel winnen, maar niet meer op dat niveau." Hij had er vrede mee. En nu... nu is hij terug op dat niveau. Ik denk dat hij weer net zo goed is als toen. Toen hij zijn baanrecords in Salt Lake City reed.

Jorrit Bergsma (Nederland)

Er is geen discussie over wie de beste is op de 5.000 en 10.000 meter. Dat is Sven Kramer. Maar er staat straks wel iets te gebeuren. Sven gaat hoe dan ook terugdenken aan vier jaar geleden. Aan die foute wissel. Dat moet gewoon. Hij zal het zelf nooit zeggen, hij praat er ook niet over. Hij stopt het weg. Maar dan zal ik wat vertellen: de anderen gaan er wel over praten. Het is een litteken voor Sven. Het zal niet nog een keer gebeuren. Maar er ligt wel een ander gevaar op de loer: Jorrit Bergsma. Hij is de enige die Kramer kan verslaan. De loting zal gunstig zijn voor Bergsma, omdat Kramer in de World Cup in actie is gekomen op de tien kilometer. Bergsma heeft dat niet gedaan. Ze zullen daardoor in Sotsji niet tegen elkaar rijden op de tien kilometer. En dat is gunstig voor Bergsma, want alleen dan heeft hij een kans om Kramer te verslaan. Als Bergsma en Kramer in dezelfde rit zouden rijden, dan acht ik Bergsma kansloos. Het is duidelijk: Kramer is favoriet, maar dat was hij vier jaar geleden ook. Het wordt een beladen dag.

Denis Joeskov (Rusland)

Dit is iemand die vorig jaar op de WK afstanden zijn doorbraak kende. Hij won goud op de 1.500 meter. Hij is een Rus die is geboren in Moldavië. Kende een moeilijke jeugd. Een paar jaar geleden is hij ook geschorst geweest voor het gebruik van marihuana. Het is een losbol geweest, zo kan je het wel zeggen. De laatste twee jaar is hij echter weer goed bezig. Joeskov is ook officieus wereldrecordhouder op de 3.000 meter. Laat dat nou een afstand zijn waar je niks mee wint, maar het geeft wel aan hoe goed hij is. Zelfs een Sven Kramer heeft die tijd nog nooit gereden. 3.34,37. Joeskov is een echte 1.500 meter-rijder, let op hem. Wie weet wordt hij in de toekomst ook wel een bedreiging op de 5.000 meter. Nu kan hij het in ieder geval nog niet. Hij lijkt benzine te hebben voor drie kilometer en daarna is het op. Het is een klasbak, dat staat vast. Hij is nu erg goed, bijna geen verval.

Carien Kleibeuker (Nederland)

Ik zie Carien Kleibeuker (35) een medaille halen op de Olympische Spelen. Het is een bijzonder verhaal. In 2006 was ze er ook al bij. Ze was toen Nederlands kampioene op de 5.000 meter. Op de Spelen in Turijn ging het echter mis. De trainer ging niet mee, ze was eenzaam. In 2007 stopte ze met schaatsen en daarna werd ze moeder. Ze werkt nu als fysiotherapeute. Kleibeuker vindt zichzelf geen topsporter. Ze is een liefhebber. En daarmee is ze de enige van alle deelnemers die zichzelf geen topsporter noemt. Heel bijzonder. Dat ze toch meestrijdt om een medaille zegt misschien wat over haar, maar misschien ook wat over de rest. De situatie waarin ze nu verkeert geeft haar een bepaalde rust. Ze voelt geen druk van buiten, denk ik. Kleibeuker rijdt nu zelfs pr's en ze is nog altijd de snelste op de 5.000 meter dit seizoen. Ik denk zelfs dat ze goud gaat halen. Ja, echt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl