NOS SchaatsenAangepast

Koreanen mijden olympische sfeer

De Zuid-Koreaanse sprintkanonnen Lee Sang-hwa en Mo Tae-bum zijn afgelopen weekeinde in Heerenveen neergestreken, waar ze zich de komende week gaan voorbereiden op de Olympische Spelen in Sotsji. Maar waarom doen ze dat in Nederland?

Lee en Mo waren vier jaar geleden in Vancouver ieder goed voor olympisch goud op de 500 meter. De verwachtingen voor het tweetal in Sotsji zijn dan ook groot. Lee, die dit seizoen wereldrecord na wereldrecord rijdt, kan het bijna niet maken om volgende maand zonder goud uit Rusland te vertrekken. Bij de mannen is de concurrentie groter, met onder anderen Michel Mulder.

Olympische hectiek

Dat de Zuid-Koreanen in Heerenveen op trainingskamp zijn, heeft volgens hun Canadese coach Kevin Crockett een aantal redenen. Zo is de kwaliteit van het ijs in Heerenveen en Sotsji vergelijkbaar ("Het ijs in Korea is het ergste ijs van allemaal") en is Nederland een mooi tussenstation voor het tijdsverschil tussen Zuid-Korea en Rusland.

Ook wil Crockett zijn schaatsers zo lang mogelijk uit de olympische hectiek weghouden. "Ik wil laat in Sotsji aankomen om niet te worden opgeslokt door de olympische sfeer. Je hebt daar vreemd eten, McDonald's en videogames. Allemaal afleiding. Die tijd wil ik beperken."

Media-aandacht

Lee Sang-hwa en Mo Tae-bum zijn de komende week nog te bewonderen in Thialf. Maar spreken met de pers doen ze niet. De belangstelling voor met name Lee is in Zuid-Korea enorm, zegt Crockett, dus de schaatsers zijn een beetje mediamoe.

"Het is heftig. Zodra we aankomen op het vliegveld staan er minstens vijftig camera's van alle televisiezenders en radiostations. Er is dus veel druk vanuit de media. Lee is op dit moment de bekendste sporter van Korea, ze is een enorme ster."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl