NOS SportAangepast

Droom skiër Speelman verstoord

De olympische droom van Sive Speelman is uiteengespat. De 18-jarige alpineskiër zette alles op alles om de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse atleet te worden op de Winterspelen. De tiener uit de Oostkaap joeg zijn olympische droom na in Europa en presteerde het onmogelijke. Hij plaatste zich volgens de normen van de internationale skibond FIS en het IOC voor de slalom. De kater volgde al snel. Het Zuid-Afrikaanse olympisch comité (SASCOC) weigert Speelman af te vaardigen.

SASCOC oordeelde dat Speelman niet voldoet aan de minimumeisen. Niet goed genoeg, dus. Met zijn 2.290ste plaats op de FIS-ranglijst zou Speelman in Sotsji inderdaad niet hebben meegedaan tussen de wereldtop, maar daar was het hem ook niet om te doen. Hij wilde gewoon skiën voor zijn land, net als andere exoten uit bijvoorbeeld Marokko, Togo, Zimbabwe en Oost-Timor.

Schande voor de sport

De weigering van het olympisch comité om hem uit te zenden, heeft tot verontwaardiging geleid in Zuid-Afrika. "Dit is een hele trieste dag", stelt zijn coach Alex Heath die zelf drie keer (1998, 2002 en 2006) aan de Winterspelen deelnam. "SASCOC ontneemt hem de kans om te racen en de Zuid-Afrikaanse vlag te hijsen. Een schande voor de sport en de olympische idealen". Ook Peter Pilz, het hoofd van de Zuid-Afrikaans skibond, is verbolgen. Volgens hem is de beslissing "zonder overleg genomen door mensen die de sport niet begrijpen".

Ook veel fans begrijpen niets van de beslissing om de skiër thuis te laten. Op de facebook-pagina 'Sive Speelmans olympic dream' is al een petitie gestart om hem in Rusland alsnog op de latten te krijgen. Vooralsnog gaat er geen Zuid-Afrikaanse sporter naar Sotsji. Bij de afgelopen vijf Winterspelen was het land wel vertegenwoordigd. In 2010 hielden Peter Scott (reuzenslalom) en Oliver Kraas (langlaufen) de Zuid-Afrikaanse eer hoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl