NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: biatlon

In Sotsji staat biatlon met elf onderdelen op het programma, van sprint tot achtervolging en van massastart tot estafette. Op wie moeten we straks in Sotsji gaan letten?

NOS-commentator Léon Haan stelt vijf deelnemers aan u voor.

Ole Einar Bjrndalen (Noorwegen)

De Noor Ole Einar Bjrndalen is de succesvolste biatleet aller tijden én de op één na succesvolste olympische wintersporter aller tijden. Zijn teller staat inmiddels op elf olympische medailles (6x goud, 4x zilver en 1x brons). Bjrndalen is echter wat op leeftijd (40) en niet de snelste meer. Bij zijn vijfde deelname aan de Spelen verwacht ik dan ook alleen goud voor hem op de estafette.

Emil Hegle Svendsen (Noorwegen)

Svendsen wordt sinds de Spelen van Vancouver algemeen beschouwd als de natuurlijke opvolger van Bjrndalen. De 28-jarige Noor veroverde in Vancouver goud in de individuele wedstrijd, goud met de estafetteploeg en zilver op de sprintwedstrijd. Vorig jaar was hij in het Tsjechische Nove Mesto goed voor drie wereldtitels en dit seizoen won hij drie wereldbekerwedstrijden. Svendsen is razendsnel, constant bij het schieten en is daarmee een van de topfavorieten.

Martin Fourcade (Frankrijk)

De Fransman Fourcade is een belangrijke concurrent van Svendsen, ze zijn flink aan elkaar gewaagd. In Vancouver pakte hij zilver op de massastart. In de jaren daarna was hij bij de WK ijzersterk (2011: 1x goud, 1x zilver, 2012: 3x goud, 1x zilver, 2013: 1x goud, 3x zilver).

Darja Domratsjeva (Wit-Rusland)

Bij de vrouwen zullen de ogen vooral gericht zijn op de Wit-Russische Darja Domratsjeva. Ze is de winnares van olympisch brons in 2010, in de individuele wedstrijd. Vorig jaar werd ze in Nove Mesto wereldkampioene op de massastart. Dit seizoen draait ze ook goed mee in het wereldbekercircuit met twee zeges, een tweede plek en tweemaal een bronzen plak.

Gabriela Soukalova (Tsjechië)

De Tsjechische Gabriela Soukalova is een gevaarlijke outsider. Ze draait een sterk seizoen met tot dusverre drie wereldbekeroverwinningen. Ze is nog maar 24 jaar, maar razendsnel én vrij constant met het schieten.

Overige kanshebbers

Omdat de concurrentie in het biatlon moordend is én een schietfout een te verwachten goede klassering direct teniet kan doen, noem ik een aantal outsiders voor de medailles: de Rus Jevgeny Oestjoegov, de Duitser Simon Schempp, de Oostenrijker Dominik Landeringer en de Zweed Bjrn Ferry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl