NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: kunstrijden

De tijd waarin Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel nog een stevig deuntje meebliezen bij het kunstrijden, ligt ver achter ons. Maar ook zonder Nederlandse deelname valt in Sotsji genoeg te genieten. Op wie moeten we gaan letten? NOS-commentator Hans van Zetten weet het.

Patrick Chan (Canada)

Na zijn WK-zilver in 2009 en het winnen van het Viercontinentenkampioenschap in januari 2010 zijn alle ogen in Vancouver gericht op de Canadees Patrick Chan. De pas 19-jarige kunstrijder, zoon van Chinese immigranten, stevent recht op de olympische titel in eigen land af, luidt de verwachting. Die druk wordt Patrick Chan te veel. Hij bezwijkt en wordt vijfde. De jaren na Vancouver 2010 levert de kunstrijder uit Canada uitsluitend overwinningen. Drie keer op rij wint Chan de wereldtitel. Het geeft hem veel zelfvertrouwen. In december vorig jaar, tijdens de ISU Grand Prix Finale in Fukuoka, moet hij echter buigen voor Yumuru Hanyo. De 19-jarige Japanner, die nota bene dit seizoen in Canada traint, verslaat hem royaal. En zo blijkt dat behaalde resultaten in het verleden geen enkele garantie geven voor de toekomst. Kan Patrick Chan nu wel toeslaan?

Joelia Lipnitskaja (Rusland)

Joelia Lipnitskaja is de nieuwe hoop van Rusland, dat in Vancouver 2010 geen podiumplaats in de wacht sleepte. In Turijn 2006 was er nog Irina Sloetskaja, de zevenvoudig Europese kampioene, die met olympisch brons haar loopbaan afsloot. Nadien is het kommer en kwel. Als een geschenk uit de hemel meldt zich deze winter de 15-jarige Lipnitskaja. Op 13-jarige leeftijd wordt het wonderkind al wereldkampioene bij de junioren. Maar blijft dat talent overeind in de wereld van de senioren? Haar recente debuut op de EK in Boedapest is veelbelovend. Ze verslaat overtuigend de vijfvoudig Europees kampioene Caroline Kostner uit Italie. Rusland heeft nieuw goud in handen. Kan de frêle Lipnitskaja al deze verwachtingen waarmaken?

Maksim Trankov en Tatiana Volosozjar (Rusland)

Wat is het ideale paar bij het kunstrijden? Paarrijden is de moeilijkste discipline. Naast ultieme individuele vaardigheden gaat het vooral om eenheid en harmonie. De Rus Maksim Trankov rijdt jarenlang met Maria Moechortova en wint meerdere bronzen EK-medailles. Maar goud is een brug te ver. Totdat hij in 2010 ervoor kiest om samen met de van oorsprong Oekraïense Tatjana Volosozjar te gaan rijden. Een prachtige kunstrijdster die met haar partner steeds net niet op het erepodium reikt. Van meet af aan is het nieuwe koppel een succes. Ze winnen in het eerste jaar het kampioenschap van Rusland, een jaar later de Europese titel en in hun derde jaar alles, inbegrepen de wereldtitel. De 27-jarige Tatjana en de 30-jarige Maksim kunnen in Sotsji de hoogste top van de Olympus bereiken. Ze zijn favoriet voor olympisch goud.

Meryl Davis en Charlie White (Verenigde Staten)

IJsdansen is ballroomdansen op het ijs. Het Amerikaanse ijsdanspaar Meryl Davis en Charlie White zijn ultieme dansers. Ze winnen in Vancouver 2010 olympisch zilver en een jaar later verslaan ze het Canadese olympisch kampioenspaar bij de wereldkampioenschappen. Davis (27) en White (26) hebben inmiddels twee wereldtitels op zak. Hun korte dans op My Fair Lady en lange dans op Scheherazade hebben hen dit seizoen al de ISU Grand Prix Finale doen winnen. Wat nog ontbreekt op hun palmares is olympisch goud. In Sotsji is het olympisch kampioenspaar van Vancouver hun grootste concurrent.

Jevgeni Ploesjtsjenko (Rusland)

Jevgeni Ploesjtsjenko, het fenomeen. Drie keer op rij staat hij op het olympische erepodium. In Turijn 2006 op het hoogste platform, in Salt Lake City 2002 en Vancouver 2010 een trede lager. Het ziet ernaar uit dat Ploesjtsjenko (31) voor de vierde keer op olympisch niveau gelauwerd zal worden. En dat is in het mondiale kunstrijden op de schaats nog nooit voorgekomen. Ploesjtsjenko verliest op het Russisch kampioenschap van Maksim Kovtoen, maar de natie is er niet gerust op dat het 19-jarige talent bestand is tegen de druk. Als Kovtoen vervolgens faalt op de EK, wijst het Russisch olympisch comité alsnog Ploesjtsjenko aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl